Domácí celozrnné rohlíky – recept

Celozrnné rohlíky jsou chutným a zdravým pečivem, které můžete jíst samotné třeba k polévce nebo použít jako základ pro obložené bagety. Zde je jednoduchý recept na celozrnné rohlíky, které si zamilujete.

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 hrnek teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Smíchejte teplou vodu, cukr a sušené droždí v misce. Nechte směs odpočívat několik minut, dokud se droždí neaktivuje a nezačnou vznikat bublinky.
  2. Přidejte celozrnnou mouku, hladkou mouku, sůl a olivový olej do mísy s aktivovaným droždím. Promíchejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
  3. Dejte těsto na pomoučený povrch a hněťte ho asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Případně přidávejte trochu celozrnné mouky, pokud je těsto příliš lepkavé.
  4. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte ji utěrkou nebo víkem a nechte kynout přibližně hodinu, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Po vykynutí těsto opatrně vyndejte a znovu ho krátce prohněťte, aby se zbavilo vzduchu.
  6. Rozdělte těsto na malé kousky a tvarujte z nich rohlíky. Položte je na plech pokrytý pečicím papírem.
  7. Nechte rohlíky kynout dalších 15 až 20 minut.
  8. Předehřejte troubu na 190 °C.
  9. Pečte rohlíky v předehřáté troubě 15 až 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
  10. Nechte rohlíky vychladnout. Potom je můžete podávat s máslem, džemem, sýrem nebo libovolnou pomazánkou. Nebo udělat obložené rohlíky podle svých chutí.

Tyto výborné celozrnné rohlíky jsou mají výtečnou chuť a poznáte ten rozdíl, když si je uděláte domácí. Jsou skvělým doplňkem k různým pokrmům a můžete je samozřejmě také obložit podle svých chutí.

Napsat komentář