Kmínová polévka – recept se zeleninou a kapáním z vejce

Jednoduchá a skvěle chutná polévka díky kmínu. Tato kmínová polévka se zeleninou a kapáním z vejce je skvělou delikatesou. Můžete přidat také další zeleninu, koření a opražený chleba na kostičky.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička kmínu
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Kopr nebo petrželka na ozdobu (volitelné)
  • 2 vejce pro kapání

Postup

  1. Na středním ohni si zahřejte olivový olej ve velkém hrnci. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte je asi 5 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou.
  2. Přidejte kmín a vařte ho s cibulí a česnekem ještě asi 1 minutu, aby uvolnil svou vůni.
  3. Přidejte nakrájené brambory do hrnce a promíchejte je s cibulí, česnekem a kmínem.
  4. Zalijte vše zeleninovým vývarem a nechte polévku vařit na středním ohni, dokud brambory nezměknou (asi 15 až 20 minut).
  5. Když jsou brambory měkké, odstavte hrnec z ohně a nechte polévku trochu vychladnout.
  6. Použijte mixér nebo tyčový mixér na rozmixování polévky do hladké konzistence.
  7. Vraťte polévku zpět na sporák a znovu ji zahřejte na středním ohni.
  8. Přidejte smetanu ke šlehání a zamíchejte do polévky. Vařte ji ještě asi 2 až 3 minuty, dokud se všechny chutě nespojí a smetana neprohřeje.
  9. Ochutnejte kmínovou polévku a případně ji osolte a opepřete podle své chuti.
  10. Na talíři ozdobte polévku nasekaným koprem nebo petrželkou, pokud chcete.

Kmínová polévka je chutným a aromatickým pokrmem, který se hodí jako předkrm nebo lehká večeře. Je bohatá na vlákninu a vitamíny z brambor a nabízí unikátní kombinaci chutí díky přítomnosti kmínu. Do kmínové polévky můžete samozřejmě přidat také další zeleninu podle chuti.

Kapání do polévky z vejce

Kapání vejce do polévky se používá k obohacení polévky o výživné a krémové složky. Tímto způsobem lze přidat hustotu a bohatost do polévky. Zde je jednoduchý postup pro kapání vejce do polévky.

  1. Připravte si vejce: Rozklepněte čerstvé vejce do misky a lehce promíchejte vidličkou. Pokud preferujete pouze žloutek nebo bílek, oddělte je a použijte pouze jednu část.
  2. Přidejte do horké polévky: Postupně přilijte vejce do horké polévky. Důležité je přilévat vejce pomalu za stálého míchání. To pomůže zabránit sražení vajíčka a zajišťuje, že se vejce rovnoměrně rozloží v polévce.

Kapání vejce do polévky je skvělý způsob, jak polévku zahušťovat a přidat další výživnou složku. Můžete si hrát s množstvím vajec podle své preference a také je kombinovat s dalšími přísadami, jako jsou krutony, bylinky nebo sýr, pro ještě větší bohatost a chuť polévky.

Napsat komentář