Cizrnová polévka – recept ze sušených cizrn nebo z konzervy

Velice chutná a výživná polévka z cizrny. Můžete použít sušenou cizrnu, nebo z konzervy. Záleží, co máte po ruce. Do polévky můžete podle chuti přidat také další zeleninu a koření.

Ingredience

  • 200 g sušené cizrny nebo cizrna v konzervě
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu

Postup

  1. Den předem namočte sušenou cizrnu do vody a nechte ji přes noc odstát.
  2. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mletý kmín a koriandr a krátce restujte, dokud se neuvolní aroma koření.
  3. Přidejte namočenou cizrnu (bez vody) a promíchejte s restovanou cibulí a kořením. Přidejte na kostky nakrájenou mrkev a brambory.
  4. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 45 až 60 minut, nebo dokud cizrna a zelenina nezměknou. V případě cizrna z konzervy je vaření o něco rychlejší.
  5. Ochutnejte polévku a přidávejte podle potřeby sůl a pepř.
  6. Před servírováním můžete polévku ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

Cizrnová polévka je bohatá na vlákninu a bílkoviny z cizrny a je plná chutí. Můžete ji podávat jako samostatné jídlo nebo třeba s kousky chleba.

Cizrna je bohatá na bílkoviny a vlákninu

Cizrna je luštěnina, která se často používá v kuchyni pro přípravu různých jídel. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny (zejména vitamín B, kyselinu listovou) a minerály (železo, hořčík, draslík). Cizrna má mírně oříškovou chuť a je velmi všestranná při vaření.

Existují dva druhy cizrny, zelená a žlutá. Zelená cizrna má jemnější chuť a je vhodná pro přípravu salátů a pokrmů, které vyžadují jemnou konzistenci. Žlutá cizrna je pevnější a často se používá v hustějších polévkách, přílohách a třeba v humusu.

Cizrna se často vaří nebo máčí před vařením, aby se změkčila. Vařená cizrna se používá v různých pokrmech, jako jsou polévky, saláty, kari, humus, těstoviny s cizrnou a další. Může být také mletá na cizrnovou mouku a použita při pečení.

Cizrna je zdravá potravina a je součástí mnoha kuchyní po celém světě. Její výživové hodnoty a všestrannost při vaření ji činí oblíbenou ingrediencí pro vytváření chutných a vyvážených jídel.

Napsat komentář