Velice chutná a výživná polévka z cizrny. Můžete použít sušenou cizrnu, nebo z konzervy. Záleží, co máte po ruce. Do polévky můžete podle chuti přidat také další zeleninu a koření.
Ingredience
- 200 g sušené cizrny nebo cizrna v konzervě
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Den předem namočte sušenou cizrnu do vody a nechte ji přes noc odstát.
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mletý kmín a koriandr a krátce restujte, dokud se neuvolní aroma koření.
- Přidejte namočenou cizrnu (bez vody) a promíchejte s restovanou cibulí a kořením. Přidejte na kostky nakrájenou mrkev a brambory.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 45 až 60 minut, nebo dokud cizrna a zelenina nezměknou. V případě cizrna z konzervy je vaření o něco rychlejší.
- Ochutnejte polévku a přidávejte podle potřeby sůl a pepř.
- Před servírováním můžete polévku ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
Cizrnová polévka je bohatá na vlákninu a bílkoviny z cizrny a je plná chutí. Můžete ji podávat jako samostatné jídlo nebo třeba s kousky chleba.
Cizrna je bohatá na bílkoviny a vlákninu
Cizrna je luštěnina, která se často používá v kuchyni pro přípravu různých jídel. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny (zejména vitamín B, kyselinu listovou) a minerály (železo, hořčík, draslík). Cizrna má mírně oříškovou chuť a je velmi všestranná při vaření.
Existují dva druhy cizrny, zelená a žlutá. Zelená cizrna má jemnější chuť a je vhodná pro přípravu salátů a pokrmů, které vyžadují jemnou konzistenci. Žlutá cizrna je pevnější a často se používá v hustějších polévkách, přílohách a třeba v humusu.
Cizrna se často vaří nebo máčí před vařením, aby se změkčila. Vařená cizrna se používá v různých pokrmech, jako jsou polévky, saláty, kari, humus, těstoviny s cizrnou a další. Může být také mletá na cizrnovou mouku a použita při pečení.
Cizrna je zdravá potravina a je součástí mnoha kuchyní po celém světě. Její výživové hodnoty a všestrannost při vaření ji činí oblíbenou ingrediencí pro vytváření chutných a vyvážených jídel.