Sirup z černého bezu – recept

Osvěžující domácí sirup z černého bezu je oblíbeným a zdravým sirupem, který můžete použít na přípravu osvěžujícího nápoje, domácí limonády, na dochucení džusů, čaje nebo do různých koktejlů. Můžete tímto sirupem dochutit také palačinky nebo nějaký dezert.

Ingredience

  • 2 hrnky černých bezinek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Opláchněte a oberte černé bezové bobulky.
  2. V hrnci smíchejte bezinky s vodou a citronovou šťávou. Přiveďte tuto směs k varu.
  3. Když začne směs vařit, snižte teplotu na střední stupeň a vařte asi 10 minut, dokud bezinky nezměknou a neuvolní svou šťávu.
  4. Následně přesuňte směs do jemného síta nebo gázy a stlačte tak, abyste z ní vytlačili co nejvíc šťávy.
  5. Dejte šťávu z bezinek zpět do hrnce, přidejte cukr a důkladně promíchejte.
  6. Přiveďte směs k varu a vařte ji asi 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a nevznikne konzistence jakou by měl mít sirup.
  7. Odstavte ze sporáku a nechte sirup z černého bezu vychladnout.
  8. Přelijte sirup do sterilizované láhve nebo do jiných uzavíratelných sklenic.
  9. Sirup můžete skladovat v lednici a používat ho na dochucování nápojů nebo třeba palačinek a sladkých dezertů.

Sirup z černého bezu má velice příjemnou, osvěžující chuť a je plný vitamínů i antioxidantů z černého bezu. Využijte možnost připravit si skvělý domácí sirup bez zbytečných konzervantů.

Napsat komentář