Domácí arašídové máslo – recept

Arašídové máslo je oblíbeným a výživným doplňkem, který lze použít jako pomazánku na chléb, přísadu do smoothie, nebo jako ingredienci do různých receptů, včetně dezertů. Tady máte velice jednoduchý recept na přípravu domácího arašídového másla, které si můžete udělat kdykoliv doma.

Ingredience

  • 2 hrnky pražených arašídů (můžete použít buď neosolené nebo osolené, podle své chuti)
  • 1 až 2 lžíce rostlinného oleje (jako slunečnicový, arašídový nebo kokosový olej, podle potřeby)
  • 1 až 2 lžičky medu (volitelné, pro sladší chuť)
  • 1/2 lžičky soli (pokud používáte neosolené arašídy)

Postup

  1. Připravte pražené arašídy. Měly by být čerstvé.
  2. Arašídy dejte do mixéru nebo food procesoru. Můžete začít s menším množstvím arašídů, pokud máte menší mixér, a postupně přidávat více.
  3. Spusťte mixér na střední nebo vysokou rychlost a začněte mixovat arašídy. Během toho budete pravděpodobně muset občas zastavit a stírat okraje mixéru, aby se vytvořilo hladké máslo.
  4. Přidejte lžičku oleje a pokračujte v mixování. Přidávejte olej postupně, dokud nedosáhnete požadované konzistence arašídového másla. To může trvat několik minut, a závisí to na tom, jaký mixér používáte.
  5. Pokud máte rádi sladší arašídové máslo, přidejte med a sůl (pokud používáte neosolené arašídy) a znovu promíchejte.
  6. Po dosažení požadované konzistence ochutnejte a přizpůsobte slanost nebo sladkost podle své chuti.
  7. Arašídové máslo uložte do hermeticky uzavřené nádoby a skladujte v lednici. Můžete jej používat na chléb, do ovesných vloček, smoothie nebo do různých dalších receptů s arašídovým máslem.

Toto domácí arašídové máslo je čerstvé a bez konzervantů, což ho dělá zdravější alternativou k mnoha běžným variantám v obchodech. Můžete také experimentovat s různými variantami, jako je přidání skořice, kakaového prášku nebo lískových oříšků, abyste vytvořili unikátní chuťový výsledek.

Napsat komentář