Chlupaté knedlíky se křupavou slaninou a cibulkou – recept

Jedna z několika variant receptů pro přípravu chlupatých knedlíků z vařených brambor a se slaninou uvnitř. Aby byly ještě chlupatější, poslouží nám strouhaný sýr.

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • Sůl
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. eidam, gouda nebo parmazán)
  • 150 g slaniny nebo šunky (na plnění)
  • 1 cibule
  • Máslo nebo olej na smažení

Postup

  1. Brambory oloupejte a uvařte ve slané vodě do měkka. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
  2. Uvařené brambory rozmačkejte do hladké kaše. Přidejte mouku, vejce a špetku soli. Dobře promíchejte, aby vzniklo těsto.
  3. Těsto rozdělte na menší kousky a na pomoučené ploše vyválejte placky o tloušťce asi 1 cm.
  4. Na každou placku dejte trochu strouhaného sýra a kousek slaniny nebo šunky. Placky překlopte a pevně zalepte okraje, aby plnění nevyteklo.
  5. Připravené knedlíky dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut, nebo dokud nevyplavou na hladinu.
  6. Uvařené knedlíky vyjměte naběračkou a nechte okapat.
  7. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej a knedlíky z obou stran opečte do zlatova.
  8. Hotové chlupaté knedlíky podávejte teplé jako samostatné jídlo nebo přílohu. Můžete na ně dát také ještě opraženou křupavou slaninu navíc a zkaramelizovanou cibulku.

Tip: Pokud chcete knedlíky mít ještě chlupatější, můžete je po opečení obalit nadrobno nastrouhaným sýrem. Jakékoliv chlupaté knedlíky jsou skvělé například s červeným zelím a nebo opraženou cibulkou.

Napsat komentář