Jasně, můžete si knedlík koupit, ale domácí bramborový knedlík bude prostě lepší. Je to vynikající a oblíbená příloha, kterou lze podávat k různým pokrmům, především pak k nějakému masu s omáčkou. Zkuste si připravit výborný domácí knedlík z bramborového těsta, je to snadné.
Ingredience
- 800 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- hladká mouka podle potřeby
Postup
- Brambory oškrábejte, opláchněte a uvařte ve slané vodě do měkka. Pak je sceďte a nechte chvíli vychladnout.
- Uvařené brambory nastrouhejte přes hrubé struhadlo do větší mísy.
- K uvařeným bramborám přidejte mouku, vejce a sůl. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Těsto by nemělo být příliš lepkavé a podle potřeby můžete přidat ještě trochu mouky.
- Na pomoučené ploše vytvarujte z těsta váleček (šišku), který bude mít přibližně 5 cm v průměru.
- Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a potom snižte výkon, aby voda jen lehce bublala, ale nevařila prudce.
- Dejte knedlík do vroucí vody a vařte ho asi tak 40 minut. Podle toho, jak velký knedlík je, tak může být jeho vaření kratší nebo delší.
- Uvařený bramborový knedlík vytáhněte naběračkou a nechte před krájením okapat.
- Knedlík nakrájejte na plátky zhruba 2 cm široké a podávejte jako teplou přílohu.
Tento domácí bramborový knedlík je vynikající například s hovězím masem, vepřovým masem nebo a s různými omáčkami. Skvěle se také hodí například k české klasice „vepřo knedlo zelo“.