Hrachová polévka s klobásou a majoránkou – recept

Hrachová polévka s klobásou a majoránkou je výborné a výživné jídlo, který kombinuje chuť hrachu, klobásy a aromatickou majoránku, kterou ale můžete vynechat nebo jí naopak přidat víc, než je v receptu. Zkuste tento skvělý recept na hrachovou polévku.

Ingredience

  • 250 g žlutého hrachu (může být i mražený)
  • 200 g klobásy (například párky nebo uzená klobása), nakrájené na kolečka
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 1 brambora, nakrájená na kostky
  • 1 mrkev, nakrájená na kostky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 lžička majoránky (čerstvá nebo sušená)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo v dostatečně velkém hrnci.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova, což by mělo trvat přibližně tak 5 minut.
  3. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne hezky vonět.
  4. Přidejte nakrájenou klobásu a opečte ji krátce asi tak 2 minuty, dokud nezačne být voňavá a trochu opečená.
  5. Přidejte nakrájenou bramboru, mrkev a hrách. Promíchejte společně vše.
  6. Nalijte do hrnce zeleninový vývar a přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a vařte asi tak 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
  7. Přidejte majoránku a dochuťte polévku solí a pepřem podle potřeby a chuti.

Tato výborná a sytá hrachová polévka s klobásou a majoránkou je skvělým teplým jídlem, které můžete podávat jako hlavní jídlo například s čerstvým pečivem nebo jako předkrm. Kombinace hrachu, klobásy a aromatické majoránky dává polévce skvělou chuť a množství uzeniny i majoránky můžete samozřejmě upravit podle sebe.

Napsat komentář