Zelňačka s bílými fazolemi a klobásou – recept

Jedna ze skvělých variant na oblíbenou zelňačku. Tato výborná zelňačka s bílými fazolemi a klobásou je chutná a sytá polévka, která kombinuje zelí, bílé fazole a klobásu, takže je jasné, že se jedná o opravdu vydatnou polévku plnou skvělých ingrediencí. Tato polévka je oblíbená v různých kuchyních a může se připravovat různými způsoby a každý si ji může lehce upravit ke svému obrazu.

Ingredience

  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 200 g kvalitní klobásy nebo kabanosu, na kolečka
  • 2 hrnky nasekaného zelí
  • 1 plechovka bílých fazolí, opláchnuté a osušené
  • 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 brambora, nakrájená na kostičky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Trochu oleje

Postup

  1. Ve větším hrnci rozehřejte trochu oleje na středním ohni.
  2. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  3. Přidejte nasekaný česnek a klobásu. Osmahněte klobásu společně s česnekem, dokud se hezky nerozvoní.
  4. Přidejte mletou papriku a sušenou majoránku. Osmahněte asi minutu, dokud koření neuvolní své aroma.
  5. Přidejte nasekané zelí a bramboru. Vařte asi tak 5 minut, dokud zelí nezměkne.
  6. Přidejte bílé fazole a kuřecí nebo zeleninový vývar. Přiveďte společně k varu.
  7. Snižte plamen na střední a vařte polévku asi 20 minut, dokud nejsou všechny ingredience uvařené a zelí není hezky měkké.
  8. Ochutnejte polévku a podle potřeby přidejte ještě sůl a pepř.
  9. Podávejte zelňačku s fazolemi a klobásou horkou například s čerstvým chlebem.

Výborná a sytá zelňačka s bílými fazolemi a klobásou nebo jinou uzeninou je sytá, skvěle zahřeje a kombinace všech ingrediencí tvoří dokonalé jídlo, ke kterému se hodí čerstvé pečivo, ideálně chleba.

Napsat komentář