Pravá valašská kyselica s klobásou (polévka z kysaného zelí) – recept

Valašská kyselica s klobásou je tradiční pokrm pocházející z Valašska, což je region na východě České republiky. Tato chutná polévka kombinuje kysané zelí, brambory, klobásu a další ingredience. Zde je originální recept na přípravu pravé valašské kyselice s klobásou.

Ingredience

  • Kysané zelí (asi 500 g), nakrájené na tenké proužky
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 4 klobásy (domácí valašské klobásy nebo jiná dostupná uzenina)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce octa
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 hrnku zakysané smetany (volitelně)
  • Čerstvá petrželka nebo kopr na ozdobu (volitelně)

Postup

  1. Příprava kysaného zelí: Opláchněte kysané zelí pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl, a nechte ho okapat. Nakrájejte zelí na tenké proužky.
  2. osmahnutí cibule a česneku: Na velkém hrnci nebo hrnci s vysokými stěnami rozehřejte sádlo nebo olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezezlátne. Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte další minutu.
  3. Přidání kysaného zelí: Přidejte nakrájené kysané zelí do hrnce s cibulí a česnekem. Přidejte také kmín. Zamíchejte a vařte zelí asi 10 minut, dokud nezměkne.
  4. Přidání brambor: Přidejte nakrájené brambory do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly brambory pod vodou. Přivedete k varu a vařte na mírném ohni asi 20 až 30 minut, dokud brambory nebudou měkké.
  5. Příprava klobás: Během vaření polévky opečte klobásy na pánvi nebo na grilu a nakrájejte je na plátky.
  6. Zahuštění a dokončení kyselice: V malé míse smíchejte hladkou mouku s octem. Přidejte tuto směs do hrnce s polévkou a promíchejte. Vařte dalších 5 až 10 minut, dokud se polévka nezahustí.
  7. Dochucení: Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Pokud chcete, můžete přidat ještě zakysanou smetanu.
  8. Podávání: Pravou valašskou kyselici podávejte teplou, posypanou nakrájenými klobásami a ozdobenou petrželkou nebo koprem.

Tato valašská kyselica s klobásou je chutným pokrmem, který vám připomene tradiční kuchyni Valašska. Je to skvělá volba pro chladné dny, kdy vás dokáže skvěle zasytit s kouskem nějakého pečiva a také zahřeje.

Napsat komentář