Dršťková polévka z hlívy ústřičné – recept

Dršťková polévka s hlívou ústřičnou je chutnou a zdravou alternativou k tradiční dršťkové polévce a někdo ji má dokonce radši. Hlíva ústřičná je houba s bohatou chutí a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Pokud máte k dispozici hlívu ústřičnou, tak neváhejte a zkuste tuto vynikající polévku.

Ingredience

  • 250 g hlívy ústřičné, nakrájené na tenké plátky
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 brambory, nakrájené na kostky
  • 1 mrkev, nakrájená na kostky
  • 1 petržel, nakrájená na kostky
  • hladká mouka (pro zahuštění a pro smažení hlívy ústřičné)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda nebo hovězí vývar

Postup

  1. Nejprve si připravte hlívu ústřičnou. V hlubším hrnci zahřejte 1 lžíci oleje na středním ohni. Přidejte očištěnou a nakrájenou hlívu ústřičnou a osmahněte ji, dokud nezměkne a nezačne hnědnout. Následně ji vyndejte z hrnce a dejte stranou.
  2. Do stejného hrnce už bez hlívy přidejte zbývající lžíci oleje a osmahněte nasekanou cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne a česnek se hezky nerozvoní.
  3. Přidejte brambory, mrkev a petržel. Osmahněte několik minut.
  4. Zasypte hladkou mouku, mletým kmínem a sladkou paprikou. Dobře promíchejte a osmahněte další minutu, aby se koření rozvonělo.
  5. Vraťte hlívu ústřičnou zpět do hrnce.
  6. Postupně přidejte vodu nebo hovězí vývar tak, aby vše bylo ponořeno. Množství závisí na tom, jak hustou polévku preferujete. Přiveďte postupně za občasného zamíchání k varu.
  7. Vařte polévku na středním ohni asi tak 25 minut, dokud zelenina nezměkne a polévka se nezahustí.
  8. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
  9. Polévku podávejte horkou a podle chuti ještě posypanou například majoránkou nebo petrželí.

Tato falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné je neskutečná, navíc hlíva je zdravá. Můžete ji podávat jako teplý předkrm nebo jako hlavní jídlo s čerstvým pečivem podle vašeho výběru. Jedná se o skvělý recept, jak zužitkovat hlívu.

Napsat komentář