Šťavnaté kuře s nádivkou z petržele – recept

Žádné vysušené, ale hezky šťavnaté kuře s nádivkou z petržele je skvělé jídlo, které kombinuje kuřecí maso s nádivkou z petržele. Díky tomu se jedná o chutné, syté jídlo, které se hodí na oběd i večeři.

Ingredience

  • 1 kuřecí kuře (1,5 – 2 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Na nádivku z petržele:

  • 2 hrnky nakrájeného chleba (suchého, středně velké kostky)
  • 1/2 hrnku nadrobno nasekané čerstvé petržele
  • 1/4 hrnku nasekané cibule
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/4 hrnku másla
  • 1/4 hrnku hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nejprve si připravte kuře. Dobře ho opláchněte, osušte a potřete olivovým olejem. Posolte a opepřete uvnitř i z vnějšku.
  2. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  3. Připravte nádivku tak, že na velké pánvi rozpustíte máslo na středním ohni. Přidejte cibuli, česnek a osmahněte do měkka a dokud se hezky nerozvoní
  4. Přidejte chléb, nasekanou petržel, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Smíchejte a osmahněte několik minut, dokud chléb nezačne lehce hnědnout.
  5. Postupně přidejte hovězí nebo kuřecí vývar a míchejte, dokud nádivka nezhoustne a nezíská potřebnou konzistenci. Můžete přidat více vývaru, pokud chcete nádivku vláčnější.
  6. Naplňte kuře připravenou nádivkou. Natlačte ji pevně do dutiny kuřete a uzavřete otvor buď špejlí nebo provázkem.
  7. Kuře dejte na pekáč a pečte v předehřáté troubě přibližně 1,5 – 2 hodiny, dokud ne kuře upečené dozlatova. Pravidelně ho polívejte během pečení vlastní šťávou.
  8. Když je kuře upečené, vyjměte ho z trouby a nechte chvíli odpočinout, než ho nakrájíte na jednotlivé porce.
  9. Podávejte šťavnaté kuře s nádivkou z petržele například s vařenými bramborami. Skvěle se hodí také šťouchané brambory nebo bramborový salát.

Šťavnaté kuře s nádivkou z petržele je skvělým způsobem, jak připravit celé kuře. Toto jídlo se skvěle hodí například k nedělnímu nebo svátečnímu obědu a potěší všechny milovníky tradičního pečeného kuřete s nádivkou.

Napsat komentář