Žádné vysušené, ale hezky šťavnaté kuře s nádivkou z petržele je skvělé jídlo, které kombinuje kuřecí maso s nádivkou z petržele. Díky tomu se jedná o chutné, syté jídlo, které se hodí na oběd i večeři.
Ingredience
- 1 kuřecí kuře (1,5 – 2 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Na nádivku z petržele:
- 2 hrnky nakrájeného chleba (suchého, středně velké kostky)
- 1/2 hrnku nadrobno nasekané čerstvé petržele
- 1/4 hrnku nasekané cibule
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/4 hrnku másla
- 1/4 hrnku hovězího nebo kuřecího vývaru
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravte kuře. Dobře ho opláchněte, osušte a potřete olivovým olejem. Posolte a opepřete uvnitř i z vnějšku.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Připravte nádivku tak, že na velké pánvi rozpustíte máslo na středním ohni. Přidejte cibuli, česnek a osmahněte do měkka a dokud se hezky nerozvoní
- Přidejte chléb, nasekanou petržel, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Smíchejte a osmahněte několik minut, dokud chléb nezačne lehce hnědnout.
- Postupně přidejte hovězí nebo kuřecí vývar a míchejte, dokud nádivka nezhoustne a nezíská potřebnou konzistenci. Můžete přidat více vývaru, pokud chcete nádivku vláčnější.
- Naplňte kuře připravenou nádivkou. Natlačte ji pevně do dutiny kuřete a uzavřete otvor buď špejlí nebo provázkem.
- Kuře dejte na pekáč a pečte v předehřáté troubě přibližně 1,5 – 2 hodiny, dokud ne kuře upečené dozlatova. Pravidelně ho polívejte během pečení vlastní šťávou.
- Když je kuře upečené, vyjměte ho z trouby a nechte chvíli odpočinout, než ho nakrájíte na jednotlivé porce.
- Podávejte šťavnaté kuře s nádivkou z petržele například s vařenými bramborami. Skvěle se hodí také šťouchané brambory nebo bramborový salát.
Šťavnaté kuře s nádivkou z petržele je skvělým způsobem, jak připravit celé kuře. Toto jídlo se skvěle hodí například k nedělnímu nebo svátečnímu obědu a potěší všechny milovníky tradičního pečeného kuřete s nádivkou.