Kachní prsa – recept na medu i na rozmarýnu

Zde je jednoduchý recept, podle kterého správně upečete kachní prsa. Navíc také varianta receptu pro kachní prsa na medu a na rozmarýnu. Dopřejte si vynikající pečenou kachnu.

Ingredience

  • 2 kachní prsa
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Olivový olej

Pro kachní prsa na medu

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané

Pro kachní prsa na rozmarýnu

  • 2-3 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané

Postup

  1. Před přípravou nechte kachní prsa přijít na pokojovou teplotu. To jim umožní rovnoměrněji se uvařit.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Na kůži kachních prsou udělejte křížové zářezy pomocí ostrého nože. Tím pomůžete uvolnit tuk a získat křupavou kůži.
  4. Opatrně osolte a opepřete kachní prsa ze všech stran.
  5. Na středně velké pánvi zahřejte trochu olivového oleje. Jakmile je pánve dostatečně rozpálená, přidejte kachní prsa s kůží dolů.
  6. Osmahněte kachní prsa na pánvi po dobu asi 4 až 5 minut, dokud se kůže nezbarví a nezíská křupavou strukturu.
    1. Pro kachní prsa na medu si připravte medovou glazuru. Ve sklenici smíchejte med, sójovou omáčku, hořčici a jemně nasekaný česnek. Kachní prsa potřete medovou glazurou z obou stran a nechte je opékat ještě asi 1-2 minuty, dokud nejsou krásně zlato-hnědá.
    2. Pokud děláte kachní prsa na rozmarýnu, přidejte do pánve česnek a větvičky čerstvého rozmarýnu. Pokračujte v opékání kachních prsou ještě asi 1 až 2 minuty, aby se vůně rozmarýnu uvolnila.
  1. Poté přeneste kachní prsa s kůží nahoru na plech vyložený pečicím papírem a přeneste do předehřáté trouby.
  2. Pečte kachní prsa v troubě po dobu asi 12 až 15 minut, nebo dokud dosáhnou interní teploty 57 až 60 °C pro středně propečené. Pokud preferujete více propečené, můžete prodloužit dobu pečení.
  3. Jakmile jsou kachní prsa hotová, vyjměte je z trouby a nechte je odpočinout po dobu asi 5 minut, aby se šťávy uvnitř rovnoměrně rozložily.
  4. Následně nakrájejte kachní prsa na plátky proti vláknům a podávejte je s přílohou podle vašeho výběru, jako jsou brambory, rýže nebo zelenina.

Kachní prsa mají bohatou a lahodnou chuť. Je důležité je správně upéct, aby byla kůže křupavá a maso jemné a šťavnaté. Můžete také přidat různé koření nebo marinády podle svého gusta.

Napsat komentář