Jednoduchý recept na domácí ořechový likér, kterému se říká ořechovka, nesprávně pak někdy také ořechovice. Základem jsou vlašské ořechy a alkohol – vodka. Tak pojďme na to.
Ingredience
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek bílého cukru
- 1 hrnek vody
- 500 ml vodky (nebo jiného tvrdého alkoholu)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rozložte vlašské ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte je asi 10 až 15 minut, dokud nezačnou lehce hnědnout a uvolňovat ořechové aroma.
- Poté nechte ořechy vychladnout a nasekejte je na menší kousky.
- Ve velkém hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a vznikne sirup.
- Přidejte nakrájené ořechy do sirupu a vařte ještě asi 2 minuty, aby se ořechy zjemnily a aroma se dostalo do sirupu.
- Odstavte hrnec a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
- Přidejte vodku do sirupu s ořechy a důkladně promíchejte.
- Přeneste směs do skleněné lahve nebo uzavíratelné nádoby. Dobře ji uzavřete a umístěte na tmavé a chladné místo, ideálně třeba do sklepa.
- Ořechový likér nechte macerovat alespoň 2 týdny, ideálně však alespoň 1 měsíc, abyste dosáhli plného ořechového aroma.
- Po uplynutí času ořechový likér přefiltrujte přes jemné síto nebo plátýnko, aby se odstranily zbytky ořechů.
- Přelijte ořechovku do čistých lahviček a skladujte v chladničce. Před podáváním můžete lehce ořechovku lehce vychladit.
Ořechovka je lahodný alkoholický nápoj, který můžete pít samotný jako digestiv nebo použít jako součást různých koktejlů a dezertů.
Sběr vlašských ořechů pro skvělé recepty
Sběr vlašských ořechů je obvykle prováděn na podzim, kdy ořechy dozrávají a opadávají ze stromů. Zde je několik kroků, které vám pomohou sbírat a připravit si vlašské ořechy pro své oblíbené recepty, jako je třeba právě ořechovka.
- Vlašské ořechy dozrávají na konci léta a začátkem podzimu. Sbírejte je, když plody začnou měnit svou zelenou barvu na hnědou a ořechy začínají samovolně opadávat ze stromu.
- Hledejte místa, kde rostou stromy vlašských ořechů, jako jsou parky, zahrady nebo přírodní oblasti. Mějte na paměti, že vlašské ořechy mohou mít tvrdou skořápku a opadávat z vysokých stromů, takže buďte opatrní při jejich sběru.
- Když najdete zralé vlašské ořechy na zemi, sbírejte je. Použijte rukavice, abyste se vyhnuli skvrnám na rukou z ořechů, a pokud je to nutné, můžete použít i různé nástroje, jako jsou dlouhé hůlky, abyste dosáhli na ořechy ve vyšších částech stromů.
- Po sběru ořechy očistěte od všech nečistot a opláchněte je pod tekoucí vodou. Vyberte všechny poškozené ořechy, které mají trhliny, plíseň nebo jsou nekvalitní.
- Po opláchnutí ořechy nechte na suchém a dobře větraném místě vyschnout. Je důležité, aby byly zcela suché, aby se zabránilo plesnivění.
- Když jsou ořechy suché, můžete je uložit do suchých a dobře uzavřených nádob nebo sáčků. Mějte je na temném a chladném místě, abyste prodloužili jejich trvanlivost.