Plněné žampiony mletým masem – recept

Plněné žampiony mletým masem jsou skvělým lehkým chodem, předkrmem nebo přílohou, kterou můžete servírovat při různých příležitostech a na stole se rozhodně neztratí. Tady máte recept na přípravu skvělých plněných žampionů s mletým masem.

Ingredience

  • 12 velkých žampionů
  • 250 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 1/2 červené papriky, nakrájená na malé kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (například parmezán)
  • Čerstvé bylinky podle preference (například petrželka nebo tymián) pro ozdobu

Postup

  1. Nejprve očistěte žampiony. Odejměte nožky a vyřízněte střed klobouku, abyste vytvořili prostor pro náplň. Hlínu z klobouků opatrně setřete vlhkým papírovým ubrouskem. Připravené žampiony dejte zatím stranou.
  2. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  3. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
  4. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
  5. Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud neztratí růžovou barvu a nezačne hnědnout. Mělo by být úplně propečené.
  6. Přidejte nakrájenou červenou papriku a sušené oregano. Pokračujte ve smažení asi 3 minuty, dokud paprika nezměkne.
  7. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Pamatujte, že strouhaný sýr, který budete přidávat později, může být také dost slaný, takže pozor, ať není směs přesolená.
  8. Naplňte vyčištěné žampiony připravenou směsí z mletého masa.
  9. Naplněné žampiony skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Posypte strouhaným tvrdým sýrem vrch plněných žampionů.
  11. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 až 25 minut, nebo dokud žampiony nezměknou a sýr nezačne být lehce dohněda.
  12. Před podáváním můžete ozdobit plněné žampiony čerstvými bylinkami, jako je například petrželka nebo tymián.

Plněné žampiony mletým masem jsou bohaté na skvělou chuť a určitě potěší vaše chuťové buňky. Můžete je podávat jako předkrm nebo přílohu při jakékoliv události. Věřte, že na stole rozhodně nezůstanou a velice rychle zmizí.

Napsat komentář