Smažené žampiony jsou skvělým předkrmem nebo doplňkem k různým dalším pokrmům, případně jako nějaká lehčí večeře. Jsou jednoduché a rychlé k přípravě. Zkuste tento recept na smažené žampiony a vychutnejte si je v této podobě.
Ingredience
- 250 g čerstvých žampionů
- 2 až 3 lžíce hladké mouky
- 2 až 3 lžíce strouhanky
- 2 vejce
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
- koření nebo bylinky podle preference (paprika, petrželka)
Postup
- Očistěte žampiony a odstraňte nožky, pokud jsou tvrdé. Můžete je také omýt pod tekoucí vodou a nechat uschnout na papírovém ubrousku.
- Nakrájejte žampiony na plátky o tloušťce přibližně 0,5 cm.
- Ve středně hlubokém talíři si připravte směs pro obalování žampionů. V jednom talíři rozšlehejte vajíčka. Ve druhém talíři smíchejte hladkou mouku, strouhanku a přidávejte koření nebo bylinky podle vaší volby. Tímto vytvoříte směs pro obalování žampionů.
- Připravte si hrnek s olejem na smažení. Hladina oleje by měla být asi 1-2 cm hluboká. Rozehřejte olej na středním ohni. Můžete zkontrolovat teplotu oleje tím, že vhodíte malý kousek chleba nebo strouhanky do oleje. Jestliže začne chleba nebo strouhanka bublat a smažit se, olej je dostatečně rozehřátý také pro smažení žampionů.
- Každý plátek žampionu obalte nejprve v mouce, poté ponořte do rozšlehaných vajec a nakonec obalte ve směsi s strouhanky s kořením. Ujistěte se, že žampiony jsou rovnoměrně obalené.
- Smažte žampiony ve vyhřátém oleji. Smažte je z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 2 až 3 minuty z každé strany.
- Vyjměte smažené žampiony z oleje a položte je na papírový ubrousek, aby se zbavily nadbytečného oleje.
- Smažené žampiony můžete podávat ihned. Mohou být skvělým předkrmem, přílohou nebo snackem. Doporučuje se podávat je teplé s omáčkou podle vaší chuti, například česnekovou majonézou nebo pikantním rajčatovým dipem. Skvělá je samozřejmě také tatarka, kterou si můžete připravit domácí.