Vepřové výpečky se zelím – recept

Vepřové výpečky se zelím jsou neskutečně chutným pokrmem, který spojuje vepřové maso s kysaným nebo čerstvým zelím. Přinášíme vám tento oblíbený recept na přípravu tohoto skvělého hlavního jídla.

Ingredience

  • 500 g vepřového masa (například bůček, plecko nebo kýta), nakrájeného na menší kousky
  • 1 kg zelí (kysané nebo čerstvé), nakrájené na tenké proužky
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na plátky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kmínu (volitelné)
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce octa (volitelně)
  • 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění zelí podle potřeby)
  • 1/4 hrnku vody (na zahuštění zelí podle potřeby)

Postup

  1. Příprava masa: Opláchněte vepřové maso pod tekoucí vodou a osušte papírovým utěrkou. Osolte a opepřete podle chuti.
  2. Osmahnutí masa: Na velké pánvi rozehřejte olej nebo máslo na středním ohni. Smažte kousky vepřového masa z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé. Poté přesuňte maso do hlubšího hrnce.
  3. Smažení cibule a česneku: Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezezlátne. Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte další minutu.
  4. Přidání zelí: Přidejte nakrájené zelí do pánve s cibulí a česnekem. Pokud používáte kmín, přidejte ho nyní. Zamíchejte a vařte zelí asi 10 minut, dokud nezměkne.
  5. Koření: Přidejte sůl a mletý černý pepř podle chuti. Můžete také přidat ocet, pokud máte rádi kyselejší variantu a nepoužili jste kysané zelí. Promíchejte.
  6. Přidání vody: Přilijte 1/4 hrnku vody do směsi zelí, cibule a česneku. Vařte ještě asi 10 minut, dokud zelí není měkké. V malé misce smíchejte 2 lžíce hladké mouky s 1/4 hrnkem vody. Tuto směs přilijte do hrnce se zelím a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  7. Dokončení zelí s masem: Přidejte osmahnuté vepřové kousky zpět do hrnce s omáčkou a zelím. Vařte ještě asi 5 minut, dokud maso není prohřáté a omáčka je zahuštěná podle vašich představ.
  8. Podávání: Vepřové kousky se zelím můžete podávat teplé, například s bramborami nebo knedlíky. Ozdobte pokrm petrželkou nebo koprem podle své chuti.

Tento pokrm má výraznou chuť díky kombinaci vepřového masa a kysaného zelí. Je to skvělá volba pro ty, kteří mají rádi tradiční jídla plná chuti.

Napsat komentář