Pečené vepřové kotlety na kysaném zelí a pivě – recept

Pečené vepřové kotlety na kysaném zelí a pivě jsou lahodným pokrmem, který spojuje chutné vepřové maso s kyselým zelím a oblíbeným pivem. Mimochodem pivo, ideálně nealko, se k tomuto pokrmu skvěle hodí.

Ingredience

  • 4 vepřové kotlety (cca 200 g každá)
  • 800 g kysaného zelí
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na plátky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kmínu (volitelné)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 plechovka piva (cca 330 ml)
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění omáčky)
  • 1/4 hrnku vody (na zahuštění omáčky)
  • Petrželka nebo kopr na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Příprava zelí: Kysané zelí propláchněte a nechte okapat.
  2. Smažení cibule a česneku: Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji asi 5 minut, dokud nezezlátne. Přidejte jemně nasekaný česnek a pokračujte další minutu.
  3. Přidání zelí: Přidejte kysané zelí do pánve s cibulí a česnekem. Zamíchejte a vařte asi 10 minut, dokud zelí změkne a nezačne trochu karamelizovat.
  4. Koření: Přidejte sůl, mletý černý pepř a kmín (pokud používáte). Promíchejte.
  5. Zahuštění: Posypte zelí hladkou moukou a promíchejte, dokud se mouka dobře nespojí se zelím.
  6. Přidání piva: Pomalu přilijte pivo do pánve se zelím a cibulí. Promíchejte a nechte pivo vařit asi 10 minut, dokud alkohol nevyprchá a omáčka nezhoustne. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit směsí hladké mouky a vody.
  7. Příprava vepřových kotlet: Vepřové kotlety osolte a opepřete z obou stran. Na jiné pánvi na středním ohni osmahněte kotlety na rozpáleném oleji nebo na másle asi 2 až 3 minuty z obou stran, dokud nejsou dozlatova.
  8. Pečení: Kotlety dejte do pekáčku nebo zapékací misky a přidejte kysané zelí s pivem.
  9. Pečení: Zakryjte pekáč a pečte při teplotě 180 °C asi 30 až 40 minut, nebo dokud nejsou kotlety hotové.
  10. Podávání: Pečené vepřové kotlety na kysaném zelí a pivě podávejte teplé. Ozdobte je například petrželkou nebo koprem podle své chuti.

Jedná se o skvělé české jídlo, které je bohaté na chuť a skvěle kombinuje kysané zelí s vepřovým masem a pivem. Je ideální pro zvláštní příležitosti nebo jako oběd nebo večeře pro celou rodinu.

Napsat komentář