Banánová buchta na plech – hrnkový recept

Banánová buchta je lahodným moučníkem, který kombinuje sladkou chuť zralých banánů s vláčným těstem. Tato buchta je snadná na přípravu a je skvělým způsobem, jak využít přebytečné zralé banány. Zkuste tento recept na banánovou buchtu a řekněte sami, není výborná?

Ingredience

  • 2 až 3 zralé banány (asi 1 hrnek rozmačkaných banánů)
  • 1/2 hrnku másla (rozpuštěného)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce kakaa (pokud chcete kakaovou variantu)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů nebo čokoládových kousků pro vylepšení chuti (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypejte plech nebo formu na pečení (např. koláčovou formu) máslem a moukou.
  2. V míse rozmačkejte zralé banány do kašovité konzistence.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, vejce a vanilkový extrakt do mísy s rozmačkanými banány a důkladně promíchejte.
  4. Ve druhé míse smíchejte hladkou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli (případně kakao).
  5. Postupně přidejte suché ingredience do mísy s banánovou směsí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Pokud si přejete, můžete do těsta přidat také nasekané ořechy nebo čokoládové kousky pro vylepšení chuti.
  6. Rozprostřete těsto do připraveného plechu nebo formy a vyrovnejte povrch.
  7. Pečte buchtu v předehřáté troubě po dobu přibližně 40 až 50 minut, nebo dokud není zlatavě hnědá a propečená. Pro ověření můžete provést test špejlí – zasuňte do středu banánové buchty špejli a pokud vyjde ven suchá, je buchta hotová.
  8. Nechte buchtu vychladnout na plechu. Ve formě stačí asi 10 minut a potom můžete formu odstranit.
  9. Před podáváním můžete banánovou buchtu posypat moučkovým cukrem nebo ji ozdobit kousky banánů a přidat třeba šlehačku.

Banánová buchta je skvělým dezertem k odpolední kávě nebo čaji, a také jako sladká pochoutka na různé oslavy a události. Můžete ji podávat teplou nebo studenou a doladit navíc šlehačkou.

Napsat komentář