Křehký banánový koláč – rychlý recept

Křehký banánový koláč je lahodným dezertem, který kombinuje chutnou křupavou vrstvu těsta s vláčnou a sladkou banánovou náplní. Zkuste také tento jednoduchý recept na přípravu křehkého banánového koláče, který vás příjemně překvapí a pomůže vám se zralými banány.

Ingredience

Pro těsto:

  • 1 hrnek (125 g) hladké mouky
  • 1/4 hrnku (30 g) cukru
  • Špetka soli
  • 1/2 hrnku (115 g) studeného másla, nakrájeného na kostky
  • 2 až 3 lžíce ledové vody

Pro banánovou náplň:

  • 4 středně velké zralé banány, oloupané a nakrájené na plátky
  • 1/2 hrnku (100 g) třtinového cukru
  • 1/4 hrnku (30 g) hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice (volitelně)
  • Špetka soli

Postup

Pro těsto:

  1. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, práškový cukr a špetku soli. Přidejte nakrájené studené máslo.
  2. Vypracování těsta: Rukama nebo pomalu v mixéru smíchejte mouku s máslem, dokud se těsto nestane křehkým a začne se zpevňovat do hrudkovité podoby. Pokud je těsto příliš suché, přidejte lžíci ledové vody a dále vypracujte.
  3. Chystání koláče: Těsto vyklopte na pracovní plochu a lehce ho poprašte hladkou moukou. Když máte těsto vypracované, zformujte ho do kulaté placky, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte ho na 30 minut do lednice.

Pro banánovou náplň:

  1. Příprava náplně: V míse smíchejte nakrájené banány, třtinový cukr, hladkou mouku, skořici (pokud používáte) a špetku soli. Směs by měla být dobře promíchaná a banány by měly být dobře obalené cukrem a moukou.

Dokončení koláče:

  1. Rozválení těsta: Po 30 minutách vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučené pracovní ploše na velikost, která zapadne do dortové formy. Těsto by mělo být asi 5 mm tlusté.
  2. Umístění těsta do formy: Přenesete těsto do dortové formy a lehce ho přizpůsobte tvaru formy, tak aby pokrývalo dno a strany.
  3. Naplňování: Nalijte banánovou náplň do připraveného těsta a rovnoměrně ji rozprostřete.
  4. Pečení: Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečte ho asi 25 až 30 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a náplň neztuhne.
  5. Podávání: Po upečení nechte koláč vychladnout, a potom ho můžete nakrájet na jednotlivé kousky a podávat. Můžete ho také posypat trochou cukru před podáváním.

Velice jednoduchý a přitom tak vynikající křehký banánový koláč, který si můžete dopřát jako sladký dezert nebo pochoutku k odpolední kávě.

Napsat komentář