Banánový chlebíček – jednoduchý recept na “banana bread”

Jednoduchý banánový chlebíček “banana bread” je lahodná dobrota plná energie. Zde je hrnkový recept na přípravu jednoduchého banánového chlebíčku, do kterého se dají přidat také hrušku, skořici nebo třeba nasekané ořechy a kousky čokolády – záleží jen a jen na vašich chutích.

Ingredience

  • 3 zralé banány (případně zralá hruška)
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice (volitelné)
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů nebo čokoládových kousků (volitelné)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte formu na banánový chlebík.
  2. Ve velké míse rozmačkejte zralé banány vidličkou, dokud nejsou hladké.
  3. Přidejte roztavené máslo nebo olej, hnědý cukr, vejce a vanilkový extrakt do misky s banány a dobře promíchejte.
  4. V další misce smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
  5. Postupně přidejte suché ingredience do misky se směsí banánů a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  6. Pokud chcete, můžete přidat do těsta také nasekané ořechy nebo čokoládové kousky a promíchat.
  7. Nalijte těsto do připravené formy na chlebík a vyrovnávejte povrch.
  8. Pečte v předehřáté troubě asi 50 až 60 minut, nebo dokud banánový chlebíček nevyroste a nezíská zlatavou barvu. Můžete zkontrolovat, jestli je upečený, pomocí špejle – když do něj vložíte špejli a ta bude suchá, je banánový chlebíček hotový.
  9. Vyndejte z trouby a nechte chlebíček vychladnout v misce asi 10 až 15 minut, poté ho opatrně vyndejte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Banánový chlebíček je vynikající sám o sobě. Je skvělý jako snídaně nebo sladká svačina a pomůže zbavit se hodně zralých banánů, které jsme nezvládli zkonzumovat.

Další tipy, jak spotřebovat hodně zralé banány

Zralé banány můžete spotřebovat na různé způsoby. Zde je několik nápadů, které by vám mohli pomoci zbavit se chutně banánů.

  1. Banánový chlebíček nebo muffiny: Použijte zralé banány jako hlavní složku pro přípravu chutného banánového chleba nebo muffinů. Můžete je zkombinovat s hladkou moukou, vejci, cukrem, máslem a dalšími přísadami podle receptu. Tento sladký moučník je skvělou volbou na snídani nebo jako dezert.
  2. Banánové smoothie: Zralé banány jsou vynikající přísadou do smoothie. Jednoduše smíchejte oloupané banány s mlékem (nebo rostlinným nápojem), zvoleným ovocem, jogurtem nebo proteinovým práškem, a přidejte led. Můžete přidat také med, vanilkový extrakt nebo skořici pro dochucení.
  3. Banánové palačinky nebo lívance: Přidejte zralé banány do těsta na palačinky nebo lívance. Stačí rozmixovat banány s vejci, moukou, mlékem a dalšími přísadami dle receptu. Tím získáte palačinky nebo lívance s výraznou banánovou chutí.
  4. Banánové chipsy: Pokud máte rádi křupavé svačinky, vyzkoušejte připravit domácí banánové chipsy. Oloupejte banány a nakrájejte je na tenké plátky. Plátky banánů usušte v troubě nebo v sušičce na ovoce, dokud nejsou křupavé.
  5. Banánová zmrzlinová pochoutka: Zralé banány můžete také zmrazit a následně rozmixovat na hladkou konzistenci. Výsledkem bude krémová a zdravá banánová pochoutka, tříšť, prostě něco jako zmrzlina, kterou můžete jíst samotnou nebo použít jako základ pro další ingredience, jako jsou ořechy, čokoládové kousky nebo ovoce.
  6. Banánový džem: Pokud máte nadbytek zralých banánů, můžete je použít k přípravě domácího banánového džemu. Stačí smíchat oloupané a rozmačkané banány s cukrem a citronovou šťávou a vařit na mírném ohni, dokud se nedosáhne konzistence džemu.

Tyto jsou další způsoby, jak můžete využít zralé banány. Kreativitě se meze nekladou, takže zkuste kombinovat banány s různými ingrediencemi a objevujte nové chutě a recepty.

Napsat komentář