Skvělé, chutné jídlo. Hovězí tokáň na víně je inspirován tradiční maďarskou kuchyní. Tokáň je hovězí maso dušené s cibulí, paprikou a vínem, což vytváří bohatou a aromatickou omáčku. Tady je vyzkoušený recept na přípravu hovězího tokáně na víně.
Ingredience
- 600 g hovězího masa (např. hovězí plecko), nakrájeného na kostky
- 2 cibule, jemně nasekané
- 2 papriky (různých barev), nakrájené na proužky
- 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička ostřejší papriky (podle chuti)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky karobu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml hovězího vývaru
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje na osmahnutí mleté papriky (pro základ omáčky)
- Čerstvá petrželka na ozdobu
- Knedlíky nebo bramborová kaše jako příloha
Postup
- V hrnci nebo kotlíku se silnějším dnem rozehřejte olej. Osmahněte hovězí maso ze všech stran, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu. Potom ho vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Do stejného hrnce přidejte další 2 lžíce oleje a osmahněte jemně nasekanou cibuli a papriku, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte nasekaný česnek, sladkou papriku, pálivou papriku, mletý kmín, karob, sůl a pepř. Promíchejte a prohřejte asi 1 minutu, dokud koření hezky neuvolní vůni.
- Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
- Vraťte hovězí maso zpět do hrnce, přilijte hovězí vývar a červené víno. Omáčku přiveďte k varu.
- Potom snižte teplotu na minimum, zakryjte hrnec a vařte asi 2 hodiny, dokud není hovězí maso měkké.
- V samostatné pánvi osmahněte hladkou mouku, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidejte 2 lžíce oleje a smažte ještě asi 1 minutu, dokud vznikne jemná směs.
- Přidejte osmahnutou hladkou mouku a mletou papriku do omáčky. Promíchejte a vařte dalších 10 až 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Před podáváním můžete pokrm ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.
- Hovězí tokáň se tradičně podává s knedlíky nebo bramborovou kaší.
Skvělá hovězí tokáň se hodí jako úžasný nedělní oběd, nebo při nějaké slavnostní příležitosti jako pohoštění pro celou rodinu. Užijte si skvělou chuť hovězího masa, omáčky a přílohy, kterou mohou tvořit třeba domácí houskové knedlíky.