Hovězí tokáň na víně – recept

Skvělé, chutné jídlo. Hovězí tokáň na víně je inspirován tradiční maďarskou kuchyní. Tokáň je hovězí maso dušené s cibulí, paprikou a vínem, což vytváří bohatou a aromatickou omáčku. Tady je vyzkoušený recept na přípravu hovězího tokáně na víně.

Ingredience

  • 600 g hovězího masa (např. hovězí plecko), nakrájeného na kostky
  • 2 cibule, jemně nasekané
  • 2 papriky (různých barev), nakrájené na proužky
  • 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička ostřejší papriky (podle chuti)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky karobu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje na osmahnutí mleté papriky (pro základ omáčky)
  • Čerstvá petrželka na ozdobu
  • Knedlíky nebo bramborová kaše jako příloha

Postup

  1. V hrnci nebo kotlíku se silnějším dnem rozehřejte olej. Osmahněte hovězí maso ze všech stran, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu. Potom ho vyjměte z hrnce a dejte stranou.
  2. Do stejného hrnce přidejte další 2 lžíce oleje a osmahněte jemně nasekanou cibuli a papriku, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte nasekaný česnek, sladkou papriku, pálivou papriku, mletý kmín, karob, sůl a pepř. Promíchejte a prohřejte asi 1 minutu, dokud koření hezky neuvolní vůni.
  4. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
  5. Vraťte hovězí maso zpět do hrnce, přilijte hovězí vývar a červené víno. Omáčku přiveďte k varu.
  6. Potom snižte teplotu na minimum, zakryjte hrnec a vařte asi 2 hodiny, dokud není hovězí maso měkké.
  7. V samostatné pánvi osmahněte hladkou mouku, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidejte 2 lžíce oleje a smažte ještě asi 1 minutu, dokud vznikne jemná směs.
  8. Přidejte osmahnutou hladkou mouku a mletou papriku do omáčky. Promíchejte a vařte dalších 10 až 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  9. Před podáváním můžete pokrm ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.
  10. Hovězí tokáň se tradičně podává s knedlíky nebo bramborovou kaší.

Skvělá hovězí tokáň se hodí jako úžasný nedělní oběd, nebo při nějaké slavnostní příležitosti jako pohoštění pro celou rodinu. Užijte si skvělou chuť hovězího masa, omáčky a přílohy, kterou mohou tvořit třeba domácí houskové knedlíky.

Napsat komentář