Hovězí polévka s masovými kuličkami nebo nudlemi – recept

Skvělá polévka, která zahřeje i zasytí. Tato hovězí polévka s masovými kuličkami nebo nudlemi je výborná a můžete ji podávat jako teplý předkrm nebo lehký hlavní chod například s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.

Ingredience

Na hovězí polévku:

  • 500 g hovězího masa a kosti na vývar
  • 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
  • 2 mrkve, nakrájené na kusy
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 brambory, nakrájené na kostky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky sušeného kmínu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 litry vody

Na masové kuličky:

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1/4 cibule, nasekané na drobné kousky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný na drobné kousky
  • Sůl, pepř a bylinky podle chuti

Na nudle:

  • 100 g nudlí (tvar podle vašeho výběru, např. vaječné nebo domácí)

Postup

Příprava hovězí polévky:

  1. V hrnci s dostatečně silným dnem zahřejte olej. Přidejte hovězí maso a osmahněte ho dozlatova ze všech stran.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a brambory. Dělejte spolu s masem asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
  3. Přidejte sušený kmín, sušenou majoránku, sůl, pepř a promíchejte.
  4. Nalijte do hrnce 2 litry vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte polévku asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso a zelenina nezměkne.
  5. Během vaření odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu polévky.

Příprava masových kuliček:

  1. V misce smíchejte mleté hovězí maso s nasekanou cibulí, česnekem, solí, pepřem a bylinkami.
  2. Z masa tvořte malé kuličky o průměru zhruba 3 cm.
  3. Kuličky dejte do vařící polévky a vařte je tak asi 10 až 15 minut, dokud nebudou uvařené.

Příprava nudlí:

  1. Během vaření masových kuliček si připravte nudle. Obvykle stačí uvařit je asi 10 minut. Můžete použít kupované nudle, případně domácí, pokud máte.

Podávání:

  1. Polévku podávejte s masovými kuličkami a uvařenými nudlemi. Můžete také ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo koprem.

Napsat komentář