Skvělá polévka, která zahřeje i zasytí. Tato hovězí polévka s masovými kuličkami nebo nudlemi je výborná a můžete ji podávat jako teplý předkrm nebo lehký hlavní chod například s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.
Ingredience
Na hovězí polévku:
- 500 g hovězího masa a kosti na vývar
- 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
- 2 mrkve, nakrájené na kusy
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 brambory, nakrájené na kostky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sušeného kmínu
- 2 lžičky sušené majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 litry vody
Na masové kuličky:
- 250 g mletého hovězího masa
- 1/4 cibule, nasekané na drobné kousky
- 1 stroužek česneku, nasekaný na drobné kousky
- Sůl, pepř a bylinky podle chuti
Na nudle:
- 100 g nudlí (tvar podle vašeho výběru, např. vaječné nebo domácí)
Postup
Příprava hovězí polévky:
- V hrnci s dostatečně silným dnem zahřejte olej. Přidejte hovězí maso a osmahněte ho dozlatova ze všech stran.
- Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a brambory. Dělejte spolu s masem asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
- Přidejte sušený kmín, sušenou majoránku, sůl, pepř a promíchejte.
- Nalijte do hrnce 2 litry vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte polévku asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso a zelenina nezměkne.
- Během vaření odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu polévky.
Příprava masových kuliček:
- V misce smíchejte mleté hovězí maso s nasekanou cibulí, česnekem, solí, pepřem a bylinkami.
- Z masa tvořte malé kuličky o průměru zhruba 3 cm.
- Kuličky dejte do vařící polévky a vařte je tak asi 10 až 15 minut, dokud nebudou uvařené.
Příprava nudlí:
- Během vaření masových kuliček si připravte nudle. Obvykle stačí uvařit je asi 10 minut. Můžete použít kupované nudle, případně domácí, pokud máte.
Podávání:
- Polévku podávejte s masovými kuličkami a uvařenými nudlemi. Můžete také ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo koprem.