Marinovaná, pomalu pečená hovězí žebra – recept

Pomalu pečená hovězí žebra nemají chybu a už z názvu je jasné, že tady se nedá nic uspěchat. Díky pomalému a trpělivému pečení získají žebra skvělou chuť a šťavnatost. Zkuste tento výborný recept na přípravu pomalu pečených hovězích žeber a užijte si je například s přáteli.

Ingredience

  • 2 kg hovězích žeber
  • 2 cibule, nakrájené na kolečka
  • 4 stroužky česneku, nasekané na plátky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce kari koření (volitelně)
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 1 hrnek hovězího vývaru

Postup

  1. Nejprve si připravte marinádu. Ve velké míse smíchejte olej, sůl, čerstvě mletý černý pepř, sušený tymián, sušený rozmarýn, kmín, kari koření, hnědý cukr, balzamikový ocet, červené víno a hovězí vývar.
  2. Hovězí žebra opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Potom je důkladně pomažte marinádou ze všech stran a nechte je marinovat v lednici nejméně 2 hodiny, ideálně však přes noc, aby bylo na marinování a propojení marinády s masem dost času.
  3. Před pečením předehřejte troubu na 150 °C.
  4. Hovězí žebra položte na velký kus alobalu nebo pečícího papíru, aby byla co nejvíce uzavřená.
  5. Přenesete zabalená žebra na pekáč a dejte je péct do předehřáté trouby.
  6. Pečte hovězí žebra při 150 °C po dobu přibližně 3 až 4 hodin. Během pečení zkontrolujte, zda je maso měkké a nerozpadá se.
  7. Po dokončení pečení vytáhněte žebra z trouby a nechte je krátce odpočinout, aby se šťáva hezky uležela.
  8. Hotová upečená hovězí žebra můžete rozkrájet na porce a podávat. Jako přílohu doporučujeme bramborovou kaši, pečenou zeleninu nebo třeba čerstvý salát podle vaší chuti.

Marinovaná, pomalu pečená hovězí žebra jsou šťavnaté, mají skvělou chuť a krásně voní. Tento recept je skvělý pro speciální příležitosti například s přáteli nebo pro rodinné večeře.

Napsat komentář