Jak zavařit červenou řepu

Zavařování červené řepy je jednoduchý proces. Zde je základní recept pro zavaření červené řepy do sklenic.

Ingredience pro zavaření řepy

  • Červenou řepu
  • Octový roztok (voda a ocet v poměru 1:1)
  • Cukr
  • Koření (volitelné, například hřebíček, pepř celý, nové koření)
  • Sklenice na zavařování

Postup

  1. Řepu očistěte, omyjte a oškrábejte. Odstraňte kořeny a zelené lístky.
  2. Nakrájejte řepu na plátky nebo kostičky podle vašich preferencí.
  3. Připravte octový roztok smícháním vody a octa v poměru 1:1.
  4. Přidejte do octového roztoku cukr a koření dle chuti. Přibližně 1 šálek cukru na 1 litr octového roztoku je obvyklé množství.
  5. Přiveďte octový roztok s cukrem a kořením k varu a nechte ho vařit asi 5 minut.
  6. Přidejte nařezanou řepu do vařícího octového roztoku a vařte ji dalších 5 až 10 minut, nebo dokud se řepa nezměkne, ale stále zůstane křupavá.
  7. Mezitím sterilizujte sklenice a víčka, do kterých budete zavařenou řepu plnit.
  8. Naplňte sklenice vařenou řepou a zalijte ji horkým octovým roztokem. Ujistěte se, že řepa je zcela ponořená v nálevu.
  9. Zavřete sklenice pevně a dejte je vychladnout.
  10. Skladujte zavařenou řepu na chladném a suchém místě. Po otevření sklenice uchovávejte v lednici.

Pokud preferujete sladší chutnou řepu, můžete přidat více cukru do octového roztoku. Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidáním pálivého koření, jako je červená paprika nebo chilli, můžete dosáhnout požadované pikantnosti červené řepy.

Napsat komentář