Zavařená červená řepa – recept

Zavařená červená řepa je skvělý způsob, jak si uchovat červenou řepu na delší dobu a mít v zásobě tuto skvělou a zdravou pochoutku, kterou můžete použít také jako skvělou ingredienci pro další jídla. Vyzkoušejte tento jednoduchý a zdravý recept na zavařenou červenou řepu a podle sebe si ji samozřejmě dochuťte.

Ingredience:

  • 4 až 5 středě velkých červených řep
  • 2 hrnky octa (např. jablečný)
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnky cukru
  • 1 lžička soli
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy

Postup

  1. Oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji na tenké plátky nebo ji nastrouhejte na hrubém či jemném struhadle podle sebe.
  2. V hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl, nové koření a bobkové listy. Přivedete k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr se solí nerozpustí.
  3. Přidejte červenou řepu do vařícího nálevu a vařte tak 2 až 3 minuty, dokud řepa nezměkne. Měla by být ale zároveň pevná a příjemně křupavá – na skus.
  4. Hrnec s červenou řepou dejte stranou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Dejte červenou řepu s nálevem do sterilizovaných sklenic. Červená řepa by měla být zcela ponořená v nálevu.
  6. Uzavřete sklenice víčkem a dejte je do vody. Vařte je ve vodě v zavařovacím hrnci po dobu asi 15 minut.
  7. Vytáhněte sklenice z vody, dejte stranou a nechte vychladnout.

Zavařená červená řepa vám vydrží v temné a chladné místnosti až několik měsíců. Můžete ji podávat jako přílohu nebo ji využívat v dalších různých receptech s červenou řepou.

Napsat komentář