Vyzkoušený recept na skvělé kakaovo-smetanové muffiny s kávou, které vám budou zaručeně chutnat a děti si je zamilují také, protože jsou příjemně lahodné, vláčné a mají bohatou čokoládovou chuť, která potěší každého milovníka sladkého a čokolády. Můžete do těchto muffinů podle chuti přidat navíc také kousky čokolády pro ještě větší čokoládové potěšení. Podávejte jen tak nebo třeba s kopečkem poctivé šlehačky a posypané trochou kakaa.
Ingredience
- 1 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku holandského kakaa
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku silné horké kávy
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si formičky na muffiny, které vyložíte papírovými košíčky nebo je vymažete olejem podle toho, jak používáte.
- Ve velké míse smíchejte suché ingredience – mouku, kakao, sůl, jedlou sodu a oba cukry.
- V jiné misce rozšlehejte vejce s vanilkovým extraktem, zakysanou smetanou a olejem.
- Postupně přidejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Nakonec přilijte horkou kávu a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké a spíš tekuté těsto.
- Těsto nalijte do připravených formiček na muffiny. Naplňte je asi tak ze 2/3 jejich obejmu.
- Pečte muffiny v předehřáté troubě asi tak 20 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nebude suchá.
- Po upečení vytáhněte muffiny z trouby a nechte je chvíli vychladnout ve formičkách. Potom je nechte úplně vychladnout.
- Podávejte hotové muffiny se zakysanou smetanou například se šlehačkou a posypané kakaem.