Kakaová roláda s vanilkovým krémem – recept

Kakaová roláda s vanilkovým krémem je lahodným dezertem, který kombinuje bohatou čokoládovou chuť s jemností výborného vanilkového krému. Tento recept na přípravu chutné rolády si zcela jistě oblíbíte.

Ingredience

Pro kakaovou roládu:

  • 4 vajíčka
  • 100 g krystalového cukru
  • 20 g kakaa
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Sůl

Pro vanilkový krém:

  • 400 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 100 g krystalového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Příprava kakaové rolády:
    • Předehřejte si předem troubu na 180 °C.
    • Bílky oddělte od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha a postupně přidávejte 50 g krystalového cukru (polovina jeho množství). Šlehejte, dokud nevytvoříte pevný sníh.
    • Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a vanilkový extrakt. Vyšlehejte do světlé a pěnovité konzistence.
    • Směs kakaa, hladké mouky a prášku do pečiva prosejte a postupně vmíchejte do žloutkové směsi.
    • K této směsi přidejte asi třetinu sněhu z bílků a opatrně promíchejte. Poté přidávejte zbytek sněhu a jemně ho vmíchejte, aby těsto zůstalo vzdušné.
    • Na plech vyložený pečicím papírem nalijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
    • Pečte těsto v předehřáté troubě asi 10 až 12 minut, nebo dokud těsto nebude pružné na dotek a nebude upečené dozlatova.
  2. Příprava vanilkového krému:
    • Do hrnce nalijte mléko a přidejte obsah vyškrábaného vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Ohřejte mléko na střední teplotu, aby se vanilková chuť propojila s mlékem.
    • Ve vyšší misce smíchejte žloutky, cukr a hladkou mouku. Míchejte, dokud nedosáhnete hladké směsi.
    • Postupně přilijte trochu teplého vanilkového mléka do žloutkové směsi a rychle promíchejte, aby se žloutky nesrazily.
    • Poté směs vraťte zpět do hrnce s mlékem a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Dávejte pozor, aby se krém nepřipálil.
    • Jakmile je krém hustý, přeneste ho do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho vychladnout.
    • Mezitím ušlehejte smetanu ke šlehání do tuha a opatrně ji vmíchejte do zchladlého vanilkového krému.
  3. Sestavení:
    • Upečené a vychladlé těsto opatrně vyjměte z plechu a položte na čistou utěrku.
    • Na těsto naneste vanilkový krém.
  4. Rolování a podávání:
    • Roládu začněte opatrně svíjet od jednoho konce.
    • Hotovou kakaovou roládu s vanilkovým krémem můžete podávat posypanou moučkovým cukrem nebo ozdobenou kakaem či čokoládovými hoblinami.

Tímto způsobem si můžete připravit lahodnou kakaovou roládu s jemným vanilkovým krémem, která bude skvělou volbou jako dezert nebo sladká pochoutka, která se skvěle hodí pro pohoštění například ke kávě.

Napsat komentář