Kynuté buchty s mákem, tvarohem, povidly nebo třeba marmeládou jsou úžasné a zná je snad každý. Upečte si tyto vynikající Honzovy buchty doma. Jsou příjemně vláčné zvenku a měkké uvnitř, naplněné buď mákem, tvarohem, nebo povidly. Zde je tradiční recept na kynuté Honzovy buchty se všemi náplněmi.
Honzovy kynuté buchty
Ingredience
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 7 g suchého droždí (1 sáček)
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
- 50 g másla (změklého)
- 1 vejce
- špetka soli
- citronová kůra (nepovinné, ale dodává příjemnou chuť)
Makové buchty
Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- rozinky (nepovinné)
Tvarohové buchty
Tvarohová náplň
- 500 g tvarohu (můžete použít nízkotučný nebo plnotučný)
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- Citronová kůra (z 1 citronu) – volitelně, pro dochucení
Povidlové buchty
Povidlová náplň
- 300 g povidel (můžete použít domácí nebo kupovaná povidla)
Na potření kynutých buchet
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
Na posypání kynutých buchet
- moučkový cukr (nepovinné)
Postup
- Ve sklenici rozpusťte cukr v mléce a přidejte droždí. Nechte směs asi 10 minut odpočinout, dokud se droždí nerozpustí a nezačne pěnit.
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, vejce, změklé máslo, špetku soli a citronovou kůru (pokud používáte).
- Přilijte směs s rozpuštěným droždím do misky s moukou a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Přikryjte misku utěrkou nebo průhlednou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte náplň.
- Maková náplň: Ve větší pánvi zahřejte mléko s máslem a cukrem. Poté přidejte mletý mák a vařte směs asi 5 až 7 minut za občasného míchání, dokud náplň nezhoustne. Pokud máte rádi, můžete do náplně přidat také rozinky.
- Tvarohová náplň: Ve velké misce smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vejce a citronovou kůru (pokud používáte).
- Povidlová náplň: Domácí nebo kupovaná povidla.
- Když je těsto dostatečně nakynuté, vyklopte ho na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na menší kousky. Každý kousek vyválejte na placku a do středu dejte lžičku náplně.
- Zabalte připravenou náplň do těsta a tvarujte buchty. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo do vymazané formy na buchty.
- Nechte buchty ještě asi 20 až 30 minut odpočinout a ještě trochu nakynout.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- Pečte Honzovy buchty v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou zlehka hnědé.
- Hotové buchty vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
Honzovy kynuté buchty s mákem, tvarohem, povidly nebo jinou náplní jsou vynikající. Tradičně se posypávají moučkovým cukrem. Můžete si je vychutnat jako sladkou pochoutku k odpolední kávě nebo jako sladkou svačinku. Tyto vynikající pohádkové buchty budou zbožňovat také vaše děti.