Kynuté Honzovy buchty – recept s mákem, tvarohem nebo povidly

Kynuté buchty s mákem, tvarohem, povidly nebo třeba marmeládou jsou úžasné a zná je snad každý. Upečte si tyto vynikající Honzovy buchty doma. Jsou příjemně vláčné zvenku a měkké uvnitř, naplněné buď mákem, tvarohem, nebo povidly. Zde je tradiční recept na kynuté Honzovy buchty se všemi náplněmi.

Honzovy kynuté buchty

Ingredience

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g suchého droždí (1 sáček)
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 50 g másla (změklého)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • citronová kůra (nepovinné, ale dodává příjemnou chuť)

Makové buchty

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 100 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • rozinky (nepovinné)

Tvarohové buchty

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu (můžete použít nízkotučný nebo plnotučný)
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • Citronová kůra (z 1 citronu) – volitelně, pro dochucení

Povidlové buchty

Povidlová náplň

  • 300 g povidel (můžete použít domácí nebo kupovaná povidla)

Na potření kynutých buchet

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka

Na posypání kynutých buchet

  • moučkový cukr (nepovinné)

Postup

  1. Ve sklenici rozpusťte cukr v mléce a přidejte droždí. Nechte směs asi 10 minut odpočinout, dokud se droždí nerozpustí a nezačne pěnit.
  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, vejce, změklé máslo, špetku soli a citronovou kůru (pokud používáte).
  3. Přilijte směs s rozpuštěným droždím do misky s moukou a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Přikryjte misku utěrkou nebo průhlednou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Mezitím připravte náplň.
    1. Maková náplň: Ve větší pánvi zahřejte mléko s máslem a cukrem. Poté přidejte mletý mák a vařte směs asi 5 až 7 minut za občasného míchání, dokud náplň nezhoustne. Pokud máte rádi, můžete do náplně přidat také rozinky.
    2. Tvarohová náplň: Ve velké misce smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vejce a citronovou kůru (pokud používáte).
    3. Povidlová náplň: Domácí nebo kupovaná povidla.
  6. Když je těsto dostatečně nakynuté, vyklopte ho na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na menší kousky. Každý kousek vyválejte na placku a do středu dejte lžičku náplně.
  7. Zabalte připravenou náplň do těsta a tvarujte buchty. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo do vymazané formy na buchty.
  8. Nechte buchty ještě asi 20 až 30 minut odpočinout a ještě trochu nakynout.
  9. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
  10. Pečte Honzovy buchty v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou zlehka hnědé.
  11. Hotové buchty vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.

Honzovy kynuté buchty s mákem, tvarohem, povidly nebo jinou náplní jsou vynikající. Tradičně se posypávají moučkovým cukrem. Můžete si je vychutnat jako sladkou pochoutku k odpolední kávě nebo jako sladkou svačinku. Tyto vynikající pohádkové buchty budou zbožňovat také vaše děti.

Napsat komentář