Žloutkové řezy z listového těsta – recept

Žloutkové řezy z listového těsta jsou chutným dezertem, který využívá tenké a křehké listové těsto spolu s krémovou náplní ze žloutků, která nemá chybu. Určitě zkuste tento recept na lahodné žloutkové řezy, protože vás nepochybně překvapí svou křehkostí a výbornou chutí.

Ingredience

  • 1 balení listového těsta (asi 250 g)
  • 5 žloutků
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g másla
  • Cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Listové těsto:
    • Rozbalte listové těsto a nechte ho trochu povolit při pokojové teplotě.
    • Následně ho rozdělte na dvě části a každou rozválejte na plát. Pláty by měly být přibližně stejně velké jako plech, na kterém budete řezy péct.
    • Položte jeden plát těsta na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Krém:
    • Do hrnce dejte žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Šlehejte do světlé a nadýchané pěny.
    • Přidejte hladkou mouku a důkladně promíchejte.
    • V jiném hrnci zahřejte mléko a postupně ho přilijte ke směsi žloutků za stálého míchání.
    • Vše dejte zpět do hrnce a vařte za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Dejte ale pozor, aby se nepřipálil.
    • Jakmile je žloutkový krém hustý, odstavte ho z ohně a za stálého míchání vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí.
  3. Náplň:
    • Žloutkový krém rovnoměrně rozprostřete na první plát těsta na plechu.
  4. Druhý plát:
    • Na žloutkový krém položte druhý plát listového těsta.
  5. Pečení:
    • Okraje těsta zakrojte, aby byly rovné.
    • Stranu vrchního plátu těsta lehce rozřízněte nebo propíchejte vidličkou, aby se během pečení nevytvářely bubliny.
    • Řezy můžete zdobit drobnými zářezy nebo křížovým vzorem pomocí nože.
    • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut, dokud řezy nejsou krásně zlatavé a lehce nafouklé.
  6. Hotové žloutkové řezy nechte trochu vychladnout a poté případně posypte ještě moučkovým cukrem.
  7. Nakrájejte žloutkové řezy na porce a servírujte.

Žloutkové řezy z tenkého a křehkého listového těsta nemají chybu. Jsou lahodné, mají úžasnou chuť a skvěle se hodí například k odpolednímu kafíčku s přáteli nebo jako úžasný dezert pro nečekanou návštěvu.

Napsat komentář