Žloutkové řezy z listového těsta jsou chutným dezertem, který využívá tenké a křehké listové těsto spolu s krémovou náplní ze žloutků, která nemá chybu. Určitě zkuste tento recept na lahodné žloutkové řezy, protože vás nepochybně překvapí svou křehkostí a výbornou chutí.
Ingredience
- 1 balení listového těsta (asi 250 g)
- 5 žloutků
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g másla
- Cukr moučka na posypání
Postup:
- Listové těsto:
- Rozbalte listové těsto a nechte ho trochu povolit při pokojové teplotě.
- Následně ho rozdělte na dvě části a každou rozválejte na plát. Pláty by měly být přibližně stejně velké jako plech, na kterém budete řezy péct.
- Položte jeden plát těsta na plech vyložený pečícím papírem.
- Krém:
- Do hrnce dejte žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Šlehejte do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte hladkou mouku a důkladně promíchejte.
- V jiném hrnci zahřejte mléko a postupně ho přilijte ke směsi žloutků za stálého míchání.
- Vše dejte zpět do hrnce a vařte za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Dejte ale pozor, aby se nepřipálil.
- Jakmile je žloutkový krém hustý, odstavte ho z ohně a za stálého míchání vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí.
- Náplň:
- Žloutkový krém rovnoměrně rozprostřete na první plát těsta na plechu.
- Druhý plát:
- Na žloutkový krém položte druhý plát listového těsta.
- Pečení:
- Okraje těsta zakrojte, aby byly rovné.
- Stranu vrchního plátu těsta lehce rozřízněte nebo propíchejte vidličkou, aby se během pečení nevytvářely bubliny.
- Řezy můžete zdobit drobnými zářezy nebo křížovým vzorem pomocí nože.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut, dokud řezy nejsou krásně zlatavé a lehce nafouklé.
- Hotové žloutkové řezy nechte trochu vychladnout a poté případně posypte ještě moučkovým cukrem.
- Nakrájejte žloutkové řezy na porce a servírujte.
Žloutkové řezy z tenkého a křehkého listového těsta nemají chybu. Jsou lahodné, mají úžasnou chuť a skvěle se hodí například k odpolednímu kafíčku s přáteli nebo jako úžasný dezert pro nečekanou návštěvu.