Kdo by si nedal výborný jahodový koláč s tvarohovou náplní? Je vynikajícím způsobem, jak využít sezónní, čerstvé jahody plné té správné chuti a vytvořit tak osvěžující a chutný moučník, který potěší celou rodinu. Zkuste tento snadný recept.
Ingredience
Těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku másla pokojové teploty
- 1/2 hrnku cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Tvarohová náplň
- 500 g tvarohu
- 1/2 hrnku cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
Jahodová náplň
- 2 hrnky čerstvých jahod očištěných a nakrájených
- 1/4 hrnku cukru
- 2 lžíce hladké mouky
Postup
- V míse smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujte těsto tak, aby bylo hladké a příjemně se s ním pracovalo. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho odpočívat do ledničky alespoň tak na 30 minut.
- Ve druhé misce smíchejte tvaroh, cukr, vejce a vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr a promíchejte dohladka.
- V jiné misce smíchejte jahody, cukr a hladkou mouku. Tím docílíte toho, že jahody neztratí při pečení zbytečně mnoho šťávy.
- Odležené těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na velikost formy na koláč a přenesete těsto do formy. Lehce ho přitiskněte ke dnu formy a také k okrajům.
- Na těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou směs.
- Na vrstvu tvarohu přidejte připravenou směs jahod.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a koláč pečte asi tak 45 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé a tvarohová náplň pevná.
- Nechte hotový jahodový koláč vychladnout, aby tvarohová náplň ztuhla. Následně můžete krájet a podávat.
Zkuste tento jednoduchý recept na výborný jahodový koláč s tvarohovou náplní. Kombinace tvarohu a jahod je neodolatelná a o to víc, pokud použijete čerstvé a šťavnaté jahody třeba z vlastní zahrádky.