Jahodový koláč s tvarohovou náplní – recept

Kdo by si nedal výborný jahodový koláč s tvarohovou náplní? Je vynikajícím způsobem, jak využít sezónní, čerstvé jahody plné té správné chuti a vytvořit tak osvěžující a chutný moučník, který potěší celou rodinu. Zkuste tento snadný recept.

Ingredience

Těsto

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku másla pokojové teploty
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru

Jahodová náplň

  • 2 hrnky čerstvých jahod očištěných a nakrájených
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujte těsto tak, aby bylo hladké a příjemně se s ním pracovalo. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho odpočívat do ledničky alespoň tak na 30 minut.
  3. Ve druhé misce smíchejte tvaroh, cukr, vejce a vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr a promíchejte dohladka.
  4. V jiné misce smíchejte jahody, cukr a hladkou mouku. Tím docílíte toho, že jahody neztratí při pečení zbytečně mnoho šťávy.
  5. Odležené těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na velikost formy na koláč a přenesete těsto do formy. Lehce ho přitiskněte ke dnu formy a také k okrajům.
  6. Na těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou směs.
  7. Na vrstvu tvarohu přidejte připravenou směs jahod.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C a koláč pečte asi tak 45 minut, nebo dokud není těsto zlatavě hnědé a tvarohová náplň pevná.
  9. Nechte hotový jahodový koláč vychladnout, aby tvarohová náplň ztuhla. Následně můžete krájet a podávat.

Zkuste tento jednoduchý recept na výborný jahodový koláč s tvarohovou náplní. Kombinace tvarohu a jahod je neodolatelná a o to víc, pokud použijete čerstvé a šťavnaté jahody třeba z vlastní zahrádky.

Napsat komentář