Jahodový džem bez chemie – recept + tipy na využití džemu

Připravde si doma skvělý jahodový džem bez konzervantů. Je to jednoduchý recept a a džem z jahod se vám navíc bude hodit pro spoustu skvělých dobrot. Do buchet, na koláče, palačinky, nebo jahodové koktejly a limonády.

Ingredience

  • 1 kg zralých jahod
  • 500 g cukru
  • 1 citrón (šťáva)

Postup

  1. Dobře omyjte a osušte jahody. Odstraňte stonky a nakrájejte je na menší kousky.
  2. Přidejte nakrájené jahody do hrnce a přisypte cukr.
  3. Přidejte šťávu z jednoho citrónu, která pomůže zkonzervovat džem a dodá mu svěží chuť.
  4. Hrnec s jahodami a cukrem postavte na střední oheň a za stálého míchání nechte směs vařit.
  5. Při vaření se jahody rozpadnou a uvolní svůj šťávu. Pokračujte vařením asi 20 až 30 minut, nebo dokud směs neztuhne a nezhoustne.
  6. Průběžně odstraňujte pěnu, která se vytváří na povrchu.
  7. Hotový džem přelijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Nechte je vychladnout.
  8. Skladujte jahodový džem v chladu a spotřebujte ho do několika měsíců.

Tento recept je základní a můžete ho upravit podle svých preferencí. Můžete přidat více cukru, citronové šťávy nebo přidat i další přísady, jako například vanilkový extrakt.

Tipy na využítí domácího jahodového džemu

Jahodový džem je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům a dezertům. Zde je několik nápadů, jak využít jahodový džem:

  1. Použijte jahodový džem jako náplň do sendvičů, toustů nebo palačinek. Kombinuje se dobře s máslem, krémy nebo tvarohem. Nebo namažte na čerstvý chléb či jiné pečivo s máslem.
  2. Přidejte jahodový džem do dortů, koláčů, muffinů nebo cheesecakeů. Můžete jej použít jako vrstvu mezi korpusy, do nádivky nebo na vrchol jako polevu.
  3. Přidejte jahodový džem na vrchol vafle nebo palačinky společně se šlehačkou pro sladkou snídani nebo brunch.
  4. Smíchejte jahodový džem s tvarohem nebo smetanou a použijte ho jako dip pro ovoce, sušenky nebo další pochoutky.
  5. Přidejte jahodový džem do smoothie, koktejlů nebo limonád pro osvěžující a sladkou chuť.
  6. Dejte jahodový džem do hrnce, přidejte trochu vody a zahřívejte, dokud se nedosáhne tekuté konzistence. Tuto jahodovou omáčku můžete použít na zmrzlinu, palačinky, pudinky nebo dorty.

Použití jahodového džemu je velmi rozmanité a záleží pouze na vaší fantazii a preferencích. Můžete ho kombinovat s různými ingrediencemi a experimentovat s různými recepty, abyste si vychutnali jeho sladkou a ovocnou chuť.

Napsat komentář