Vynikající roláda z bílků je lehký a nadýchaný moučník, který můžete připravit s různými náplněmi. Zde je základní recept na roládu z bílků, do které můžete případně přidat také kakao.
Ingredience
- 6 vaječných bílků
- 150 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech s pečícím papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
- Postupně přidávejte cukr a vanilkový extrakt a šlehejte dál, dokud nedosáhnete lesklé a pevné hmoty.
- Následně přidávejte postupně prosátou mouku do sněhu a opatrně ji vmíchejte lžící, aby se zamezilo přílišné ztrátě objemu.
- Připravené těsto rozetřete rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem. Snažte se vytvořit co nejrovnoměrnější vrstvu.
- Vložte plech s těstem do předehřáté trouby a pečte asi 12 až 15 minut, nebo dokud povrch těsta nezezlátne a dotykem není pružný.
- Mezitím si připravte čistou utěrku nebo pečící papír, který položíte na těsto kvůli zamotání rolády.
- Po upečení vyjměte plech z trouby a okamžitě překlopte hotovou placku na připravenou utěrku nebo pečící papír.
- Za pomocí utěrky nebo pečícího papíru začněte zamotávat roládu od kratší strany. Rolujte pomalu, pečlivě a pevně, abyste získali hezký tvar rolády.
- Nechte zamotanou roládu zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň podle vašeho výběru, například šlehanou smetanu s ovocem, čokoládový krém, nebo nějakou domácí marmeládu podle vašeho výběru.
- Rozbalte zcela vychladlou roládu, nanesete náplň a opatrně zase zarolujte.
- Hotovou roládu z bílků můžete ozdobit posypem z moučkového cukru nebo čokoládovou polevou.
- Nechte roládu odpočinout v lednici, aby náplň ztuhla a roláda se snadno krájela.
Tímto základním receptem můžete experimentovat s různými náplněmi a přidávat do těsta například kakao, ořechy nebo citronovou kůru, aby se roláda z bílků stala ještě chutnější a zajímavější.