Bílková roláda je lehký a chutný dezert připravený z bílků, které jsou ušlehané do tuha a poté upečené do tenkého plátu. Tato roláda se často plní šlehačkou, ovocem nebo krémem. Vyzkoušejte tento skvělý recept na přípravu bílkové rolády.
Ingredience
Pro těsto:
- 4 vajíčka (bílky)
- 100 g krystalového cukru
- 1 lžička citronové šťávy (pro pevnější sníh)
- 1 lžička vanilkového cukru
- Špetka soli
- 20 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Pro náplň:
- Smetana ke šlehání
- Ovoce (např. jahody, maliny, borůvky)
- Džem nebo krém podle preference
Postup
- Příprava těsta:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Bílky oddělte od žloutků do čisté a suché mísy.
- Přidejte špetku soli a citronovou šťávu a začněte šlehat bílky. Postupně přidávejte krystalový a vanilkový cukr. Šlehejte, dokud nevytvoříte pevný a lesklý sníh.
- Do vzniklého sněhu opatrně prosívejte směs hladké mouky a prášku do pečiva. Jemně promíchejte lžící, dokud se vše nespojí.
- Pečení těsta:
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Na plech nalijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete do tenké vrstvy.
- Pečte těsto v předehřáté troubě asi 8 až 10 minut, nebo dokud těsto nebude lehce dozlatova.
- Upečené těsto vyjměte z trouby a nechte ho chvíli vychladnout. Přikryjte jej vlhkou utěrkou, aby zůstalo pružné.
- Náplň:
- Když je těsto zcela vychlazené, opatrně odstraňte utěrku.
- Na povrch těsta nanesete smetanu ke šlehání.
- Na šlehačku můžete přidat ovoce podle preference (jahody, maliny, borůvky).
- Rolování:
- S pomocí pečicího papíru začněte těsto opatrně rolovat od jednoho konce.
- Hotovou roládu přeneste například na nějaký servírovací talíř.
- Podávání:
- Bílkovou roládu můžete podávat posypanou moučkovým cukrem nebo ozdobenou čokoládovými hoblinami.
- Před podáváním můžete roládu nechat chvíli odpočinout v lednici, aby se všechny chutě dobře propojily.
Další recept na roládu z bílků, které nevyužijete
Bílková roláda je lehký a nadýchaný dezert vyrobený především z bílků, cukru a někdy i dalších ingrediencí pro další chuť. Tato roláda bývá obvykle plněná šlehačkou, ovocem nebo krémem a záleží na vás, s čím si ji podle tohoto receptu připravíte.
Ingredience
Pro těsto:
- 4 až 5 bílků z vajec
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
Pro náplň:
- 1 hrnek šlehačky (pro plnění)
- Ovoce (např. jahody, maliny, borůvky) nebo krém (např. čokoládový nebo vanilkový)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech na pečení (asi 30×40 cm), který vyložíte pečicím papírem.
- Ve velké míse šlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh.
- Postupně přidávejte cukr a vanilkový extrakt a šlehejte dál, dokud směs není lesklá a hladká.
- V malé misce smíchejte mouku a prášek do pečiva. Poté tuto směs opatrně vmíchejte do bílkové směsi.
- Rozprostřete těsto na připravený plech a pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 12 až 15 minut, nebo dokud těsto není zlatavě hnědé a pružné na dotek.
- Mezitím si připravte čisté utěrky navlhčené studenou vodou, na které později položíte hotovou roládu.
- Když je těsto hotové, vyjměte ho z trouby a opatrně ho překlopte na připravené vlhké utěrky.
- Pečící papír opatrně odstraňte a těsto s utěrkou zamotejte do rolády. Nechte ho takto vychladnout.
- Mezitím připravte náplň: šlehačku vyšlehejte do tuha, případně si připravte ovoce nebo krém, kterým budete roládu plnit.
- Rozmotejte vychladnutou bílkovou roládu, nanesete na ni zvolenou náplň a znovu zarolujete. Můžete na vrch posypat cukrem nebo použít polevu a ozdobit podle vašich chutí.
- Nakrájejte bílkovou roládu na plátky a podávejte.
Bílková roláda je lehký a elegantní dezert, který můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím tím, že vyberete různé náplně a dozdobení například polevou. Je ideální pro různé oslavy a speciální příležitosti. Navíc díky tomuto receptu můžete využít bílky.