Bílková roláda z bílků – recept

Bílková roláda je lehký a chutný dezert připravený z bílků, které jsou ušlehané do tuha a poté upečené do tenkého plátu. Tato roláda se často plní šlehačkou, ovocem nebo krémem. Vyzkoušejte tento skvělý recept na přípravu bílkové rolády.

Ingredience

Pro těsto:

  • 4 vajíčka (bílky)
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy (pro pevnější sníh)
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 20 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Pro náplň:

  • Smetana ke šlehání
  • Ovoce (např. jahody, maliny, borůvky)
  • Džem nebo krém podle preference

Postup

  1. Příprava těsta:
    • Předehřejte troubu na 180 °C.
    • Bílky oddělte od žloutků do čisté a suché mísy.
    • Přidejte špetku soli a citronovou šťávu a začněte šlehat bílky. Postupně přidávejte krystalový a vanilkový cukr. Šlehejte, dokud nevytvoříte pevný a lesklý sníh.
    • Do vzniklého sněhu opatrně prosívejte směs hladké mouky a prášku do pečiva. Jemně promíchejte lžící, dokud se vše nespojí.
  2. Pečení těsta:
    • Plech vyložte pečicím papírem.
    • Na plech nalijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete do tenké vrstvy.
    • Pečte těsto v předehřáté troubě asi 8 až 10 minut, nebo dokud těsto nebude lehce dozlatova.
    • Upečené těsto vyjměte z trouby a nechte ho chvíli vychladnout. Přikryjte jej vlhkou utěrkou, aby zůstalo pružné.
  3. Náplň:
    • Když je těsto zcela vychlazené, opatrně odstraňte utěrku.
    • Na povrch těsta nanesete smetanu ke šlehání.
    • Na šlehačku můžete přidat ovoce podle preference (jahody, maliny, borůvky).
  4. Rolování:
    • S pomocí pečicího papíru začněte těsto opatrně rolovat od jednoho konce.
    • Hotovou roládu přeneste například na nějaký servírovací talíř.
  5. Podávání:
    • Bílkovou roládu můžete podávat posypanou moučkovým cukrem nebo ozdobenou čokoládovými hoblinami.
    • Před podáváním můžete roládu nechat chvíli odpočinout v lednici, aby se všechny chutě dobře propojily.

Další recept na roládu z bílků, které nevyužijete

Bílková roláda je lehký a nadýchaný dezert vyrobený především z bílků, cukru a někdy i dalších ingrediencí pro další chuť. Tato roláda bývá obvykle plněná šlehačkou, ovocem nebo krémem a záleží na vás, s čím si ji podle tohoto receptu připravíte.

Ingredience

Pro těsto:

  • 4 až 5 bílků z vajec
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Pro náplň:

  • 1 hrnek šlehačky (pro plnění)
  • Ovoce (např. jahody, maliny, borůvky) nebo krém (např. čokoládový nebo vanilkový)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech na pečení (asi 30×40 cm), který vyložíte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse šlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh.
  3. Postupně přidávejte cukr a vanilkový extrakt a šlehejte dál, dokud směs není lesklá a hladká.
  4. V malé misce smíchejte mouku a prášek do pečiva. Poté tuto směs opatrně vmíchejte do bílkové směsi.
  5. Rozprostřete těsto na připravený plech a pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 12 až 15 minut, nebo dokud těsto není zlatavě hnědé a pružné na dotek.
  6. Mezitím si připravte čisté utěrky navlhčené studenou vodou, na které později položíte hotovou roládu.
  7. Když je těsto hotové, vyjměte ho z trouby a opatrně ho překlopte na připravené vlhké utěrky.
  8. Pečící papír opatrně odstraňte a těsto s utěrkou zamotejte do rolády. Nechte ho takto vychladnout.
  9. Mezitím připravte náplň: šlehačku vyšlehejte do tuha, případně si připravte ovoce nebo krém, kterým budete roládu plnit.
  10. Rozmotejte vychladnutou bílkovou roládu, nanesete na ni zvolenou náplň a znovu zarolujete. Můžete na vrch posypat cukrem nebo použít polevu a ozdobit podle vašich chutí.
  11. Nakrájejte bílkovou roládu na plátky a podávejte.

Bílková roláda je lehký a elegantní dezert, který můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím tím, že vyberete různé náplně a dozdobení například polevou. Je ideální pro různé oslavy a speciální příležitosti. Navíc díky tomuto receptu můžete využít bílky.

Napsat komentář