Zelňáky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha českých a slovenských domácnostech. Jedná se o placičky nebo karbanátky připravené z kysaného zelí a těsta. Zde je recept na přípravu vynikajících zelňáků, které musíte vyzkoušet.
Ingredience
- 500 g kvašeného nebo kysaného zelí, dobře odkapané a jemně nasekané
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané (volitelně)
- 2 lžíce oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1/2 hrnku (120 ml) mléka
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olej na smažení
Postup
- Příprava kysaného zelí: Nechte dobře odkapat kysané zelí a jemně ho nasekejte. Pokud je příliš kyselé, můžete je před použitím krátce propláchnout studenou vodou.
- Úprava zelí a cibule: Ve velké pánvi rozehřejte olej a osmahněte nasekanou cibuli (a česnek, pokud použijete) dozlatova. Přidejte nasekané kysané zelí a osmahněte ho spolu s cibulí asi 10 minut, dokud zelí nezměkne a nezbaví se přebytečné šťávy. Nechte zelí vychladnout.
- Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté přidejte vejce a mléko a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Přidejte osmahnuté zelí s cibulí a důkladně promíchejte. Případně dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Smažení zelňáků: Ve velké pánvi rozehřejte olej. Lžící odebírejte těsto se zelím a cibulí a vytvářejte placičky (zelňáky), které smažte na obou stranách dozlatova. Smažte je v menším množství oleje, aby byly krásně křehké a nebyly nasáté olejem.
- Odkapání a podávání: Zelňáky vytáhněte z oleje a nechte je na papírovém ubrousku vsáknout přebytečný olej.
- Podávání: Zelňáky podávejte teplé jako hlavní chod nebo přílohu. Můžete je servírovat s kysanou smetanou nebo tatarskou omáčkou.
Zkuste si i vy připravit tyto vynikající zelňáky z kvašeného zelí, které jsou chutné a křehké. Tento pokrm je oblíbený v tradiční české a slovenské kuchyni a můžete si ho dochutitt podle svých chutí a preferencí.