Vepřová pečeně na kysaném zelí – recept

Vynikající recept na vepřové maso pečené na kysaném zelí. Vepřová pečeně na kysaném zelí je tradiční pokrm, který je oblíbený v české a slovenské kuchyni.

Ingredience

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 1 kg kysaného zelí
  • 2 středně velké cibule, jemně nakrájené
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané (volitelně)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička kmínu (volitelně)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku (120 ml) vody nebo vývaru

Postup

  1. Příprava vepřové pečeně: Opláchněte vepřové maso pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem. Posolte ji ze všech stran a pokuste se vepřové maso vytvarovat do co nejpravidelnějšího tvaru.
  2. Osmahnutí cibule a česneku: Ve velkém hrnci nebo rendlíku na pomalu rozpáleném oleji osmažte jemně nakrájenou cibuli (a česnek, pokud použijete) dozlatova.
  3. Přidání papriky a kmínu: Přidejte sladkou papriku a kmín (pokud použijete) a promíchejte s osmahnutou cibulí.
  4. Příprava kysaného zelí: Opláchněte kysané zelí pod tekoucí vodou a nasekejte ho na tenké proužky. Přidejte kysané zelí do hrnce s cibulí a promíchejte.
  5. Přidání vody nebo vývaru: Přilijte vodu nebo vývar do hrnce s kysaným zelím a cibulí. Poté umístěte vepřovou pečeni na vrchol zelí. Posolte a opepřete podle chuti.
  6. Vaření: Zakryjte hrnec a vařte na mírném ohni asi 1,5 – 2 hodiny, nebo dokud vepřová pečeně nebude měkká a kysané zelí bude měkké a dobře propečené.
  7. Konečná úprava: Vepřovou pečeně vyjměte z hrnce a nechte ji krátce odpočinout, než ji nakrájíte na plátky.
  8. Podávání: Podávejte vepřovou pečeni na kysaném zelí teplou jako hlavní chod. Můžete ji doplnit bramborami nebo knedlíky podle vaší volby.

Připravte si třeba na oběd vynikající vepřovou pečeni na kysaném zelí, která je tradičním pokrmem v české a slovenské kuchyni. Skvěle se k ní hodí například houskový nebo bramborový knedlík.

Napsat komentář