Nejlepší recepty z cukety – 5 top receptů, které potřebujete

Máte spoustu cuket ze zahrádky a rádi byste je chutně zpracovali? Přinášíme 5 nejlepších receptů z cukety na buchtu, polévku, placky, karbanátky a zelí.

5 top receptů s cuketou:

Cuketová buchta

Cuketová buchta je skvělý způsob, jak využít sezónní zeleninu, a výsledkem je vláčný a chutný koláč. Zde je jednoduchý recept.

Ingredience

  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (asi 1 středně velká cuketa)
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 3 velká vejce
  • 1 hrnek bílého cukru
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek ořechů nebo rozinek (volitelné)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte formu na bábovku (vymažte a vysypte moukou).
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  3. V jiné míse rozšlehejte vejce, bílý a hnědý cukr, olej a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladká směs.
  4. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do směsi s vejci a cukrem a míchejte, dokud nejsou ingredience dobře promíchané.
  5. Přidejte nastrouhanou cuketu (a ořechy nebo rozinky, pokud je používáte) a promíchejte, dokud nejsou rovnoměrně rozložené v těstě.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 60 minut, nebo dokud špejle vložený do středu koláče nevyjde čistý.
  7. Nechte buchtu vychladnout na mřížce než ji vyndáte z formy. Poté nechte úplně vychladnout.

Tato cuketová buchta je skvělá sama o sobě, nebo můžete přidat vrstvu polevy na vrch, pokud chcete něco extra sladkého. Užijte si!

Cuketová polévka

Cuketová polévka je lehká a lahodná polévka, které je skvělá pro letní měsíce, kdy je sezóna cuket v plném proudu. Následující recept je jednoduchý a rychlý na přípravu.

Ingredience

  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 středně velké cukety, nakrájené na kostičky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku smetany na vaření
  • Několik lístků čerstvé bazalky (volitelné)

Postup

  1. Na velké pánvi nebo v hrnci na polévku zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a orestujte je, dokud nejsou měkké a lehce zlatavé.
  2. Přidejte cukety, sůl a pepř a smažte je dalších 5 minut, dokud cukety nezačnou být měkké.
  3. Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku 20 minut probublávat.
  4. Jakmile jsou cukety úplně měkké, použijte tyčový mixér (nebo polévku přelijte do stolního mixéru) a rozmixujte, dokud nevznikne hladká směs.
  5. Vraťte polévku na sporák a přidejte smetanu na vaření. Dobře promíchejte a ohřejte, dokud polévka není zcela horká.
  6. Podávejte polévku teplou, ozdobenou několika lístky čerstvé bazalky, pokud máte k dispozici.

Tato polévka je skvělá sama o sobě, nebo ji můžete podávat s kouskem čerstvého chleba pro větší jídlo. Dobrou chuť!

Cuketové placky

Cuketové placky jsou vynikající jako příloha, ale také skvělé jako lehký hlavní chod v letních měsících. Následující recept je jednoduchý a rychlý, tak pojďme na to.

Ingredience

  • 2 střední cukety
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Rostlinný olej na smažení

Postup

  1. Cukety nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte lžičku soli, promíchejte a nechte 10 minut odstát, aby cuketa pustila vodu.
  2. Mezitím nastrouhejte cibuli a česnek.
  3. Po 10 minutách cuketu vymačkejte, abyste odstranili co nejvíce vody.
  4. Ve velké míse smíchejte cuketu, cibuli, česnek, vejce, mouku a prášek do pečiva. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Rozpalte olej na pánvi na středně vysokou teplotu.
  6. Lžící nakládejte těsto na pánvi a roztlačte ho na placky. Smažte asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatohnědé.
  7. Hotové placky nechte odkapat na papírové utěrce.

Tento recept je velmi variabilní. Do těsta můžete přidat například nasekanou petržel, koriandr, nebo strouhaný sýr pro větší pestrost chutí. Cuketové placky jsou vynikající s jogurtovou nebo česnekovou omáčkou. Dobrou chuť!

Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky jsou skvělou alternativou k masovým karbanátkům. Jsou lehké, zdravé a velmi chutné. Zde je jednoduchý recept:

Ingredience

  • 2 středně velké cukety
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 hrnek strouhanky (nebo dle potřeby)
  • 1/2 hrnku strouhaného sýra (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Rostlinný olej na smažení

Postup

  1. Nastrouhejte cukety na hrubém struhadle. Přidejte lžičku soli, promíchejte a nechte 10 minut odstát, aby cuketa pustila vodu.
  2. Nastrouhejte cibuli a česnek.
  3. Po 10 minutách cuketu vymačkejte, abyste odstranili co nejvíce vody.
  4. Ve velké míse smíchejte cuketu, cibuli, česnek, vejce, strouhanku a sýr (pokud ho používáte). Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Formujte z těsta malé karbanátky.
  6. Rozpalte olej na pánvi na středně vysokou teplotu.
  7. Karbanátky smažte asi 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou zlatohnědé.
  8. Hotové karbanátky nechte odkapat na papírové utěrce.

Tyto cuketové karbanátky jsou vynikající jako příloha k hlavnímu jídlu, ale můžete je také podávat jako lehký oběd nebo večeři s jogurtem nebo tatarskou omáčkou. Dobrou chuť!

Cuketové zelí

Cuketové zelí je chutný a zdravý recept, který je skvělou alternativou k tradičnímu zelí. Zde je jednoduchý recept, který vám pomůže se zpracováním cuketové úrody.

Ingredience

  • 1 velká cuketa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička kmínu (volitelné)

Postup

  1. Cuketu nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
  3. Na pánvi zahřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a česnek, dokud nejsou měkké.
  4. Přidejte cuketu, sůl, pepř a kmín (pokud ho používáte). Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  5. Přidejte vodu a ocet, promíchejte a přikryjte. Nechte na mírném ohni dusit asi 20 minut, dokud cuketa nezměkne a kapalina se zredukuje.
  6. Cuketové zelí podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samostatný lehký oběd.

Tento recept je velmi variabilní – můžete přidat další zeleninu, jako je mrkev nebo paprika, pro více barev a chutí. Dobrou chuť!

Snad jste si vybrali nějaký recept z cukety a pochutnáte si. Kromě toho také také zpracujete úrodu ze zahrádky. Také by se vám mohly hodit užitečné tipy, jak pěstovat cukety.

Napsat komentář