Kuře pečené na kysaném zelí – recept

Pečené kuře na kysaném zelí je chutný pokrm, který kombinuje křehké kuřecí maso s kysaným zelím, které dodá pokrmu skvělou chuť. Pokud máte po ruce kuře, pak neváhejte a udělejte si toto skvělé jídlo třeba na nedělní oběd.

Ingredience

  • 1 kuře (asi 1,5 – 2 kg)
  • kysané zelí (asi 1 kg)
  • 2 středně velké cibule, jemně nakrájené
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané nebo rozmačkané
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku (120 ml) kuřecího vývaru nebo vody
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Příprava kuřete: Opláchněte kuře pod tekoucí vodou a osušte ho papírovým ubrouskem. Odeberte vnitřnosti, pokud jsou stále uvnitř. Posolte kuře zvenčí i zevnitř, přidejte čerstvě mletý černý pepř, sladkou papriku a mletý kmín.
  2. Příprava kysaného zelí: Opláchněte kysané zelí pod tekoucí vodou, abyste odstranili nadbytečnou sůl a nechte odkapat.
  3. Příprava cibule a česneku: V rozpáleném oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
  4. Přidání kysaného zelí: Přidejte kysané zelí do hrnce s cibulí a česnekem. Promíchejte a nechte chvíli dusit až do změknutí zelí.
  5. Příprava omáčky: V menším hrnci rozehřejte máslo a přidejte hladkou mouku. Míchejte a vařte na středním ohni, dokud se směs nezačne lehce hnědnout. Poté postupně přilijte kuřecí vývar (nebo vodu) za stálého míchání, dokud se nevytvoří hladká omáčka. Můžete přidat více vývaru, pokud chcete řidší omáčku. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
  6. Smíchání zelí s omáčkou: Smíchejte připravenou omáčku s připraveným kysaným zelím a dobře promíchejte.
  7. Naplnění kuřete: Naplňte kuře připraveným kysaným zelím. Můžete také kuře zavázat provázkem nebo párátkem, aby se náplň udržela uvnitř.
  8. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Vložte kuře s náplní na plech nebo do pekáče a pečte v předehřáté troubě asi 1,5 – 2 hodiny, nebo dokud kuře není upečené. Můžete pravidelně polévat kuře vlastní šťávou během pečení.
  9. Podávání: Pečené kuře na kysaném zelí podávejte teplé jako hlavní chod s omáčkou z kysaného zelí. Můžete ho doplnit bramborami nebo knedlíky.

Podle tohoto vyzkoušeného receptu můžete připravit chutné kuře pečené na kysaném zelí s pikantní omáčkou. Tento pokrm je ideální pro rodinné oslavy a speciální příležitosti.

Napsat komentář