Cizrna na paprice – recept

Cizrna na paprice je celkem tradiční středoevropské jídlo, které se připravuje z cizrny vařené v omáčce z papriky a koření. Jedná se o jeden ze zdravých receptů a vzhledem k tomu nechutná vůbec špatně. Takže se toho nebojte, vytáhněte cizrnu ze špajzu a pojďme vařit.

Ingredience

  • 2 hrnky suché cizrny
  • 2 středně velké cibule (nasekané)
  • 2 středně velké papriky (nasekané)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky (sladké nebo pálivé, nebo mix)
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Několik lístků čerstvé petrželky pro ozdobu

Postup

  1. Cizrnu důkladně omyjte a namočte do vody na několik hodin nebo přes noc a před použitím ji sceďte.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji, dokud nebude sklovitá a hezky rozvoněná.
  3. Přidejte nasekané papriky i česnek a smažte společně s cibulí, dokud papriky nezměknou.
  4. Přidejte mletou papriku a mletý kmín. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo s paprikami.
  5. Přidejte namočenou a scezenou cizrnu do hrnce a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi.
  6. Přidejte lžíci rajčatového protlaku a promíchejte.
  7. Přilijte vodu tak, aby cizrna byla pod vodou a přiveďte k varu. Pak snižte plamen na minimum, přikryjte hrnec poklicí a vařte zhruba 40 minut, dokud cizrna nezměkne a omáčka nezhoustne. Během vaření občas promíchejte a případně přilijte více vody podle potřeby.
  8. Ochutnejte hotovou cizrnu na paprice a podle chuti přidejte sůl a pepř.
  9. Podávejte cizrnu na paprice posypanou čerstvou petrželí například s čerstvým pečivem nebo rýží.

Podle nás vás cizrna na paprice příjemně překvapí. Jedná se o chutný a zdravý pokrm, který se hodí jak pro vegetariány, tak i pro všechny ostatní. Pokud byste chtěli, můžete přidat také nějakou dobrou nakrájenou uzeninu.

Napsat komentář