Cizrnové kari – recept

Máte rádi pokrmy s aromatickým kari? Máme pro vás skvělý recept na cizrnové kari. Jedná se o velice příjemný vegetariánský pokrm plný chutí a koření, který vám bude chutnat ať už jste vegetarián nebo ne. Pokud by vám chybělo maso, můžete přidat například kousky kuřecího masa.

Ingredience

  • 2 hrnky vařené cizrny nebo cizrna z plechovky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (nebo podle vás pro pálivější chuť)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek kokosového mléka nebo normálního
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo třeba koriandr na ozdobu

Postup

  1. Pokud používáte sušenou cizrnu, uvařte ji do měkka podle návodu na obalu. Pokud používáte cizrnu z plechovky, tak ji pouze propláchněte a sceďte.
  2. V hlubší pánvi nebo hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibuli, česnek a osmahněte dozlatova.
  3. Přidejte mletý kmín, koriandr, papriku, kurkumu a kajenský pepř. Dobře vše promíchejte a osmahněte asi 1 minutu, dokud koření nezačne hezky vonět.
  4. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte s kořením.
  5. Přidejte uvařenou cizrnu a promíchejte s cibulí, česnekem a kořením.
  6. Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar. Zamíchejte a nechte směs vařit asi 15 minut, dokud se dobře neprohřeje.
  7. Ochutnejte cizrnové kari a přidejte sůl a pepř podle chuti.
  8. Hotové cizrnové kari podávejte například s rýží, naan chlebem nebo jiným pečivem. Ozdobte čerstvou petrželkou, případně výraznějším koriandrem.

Toto chuťově výrazně cizrnové kari je skvělou volbou nejen pro vegetariány, ale také pro všechny ostatní, kteří mají rádi výrazné chutě. Pálivost tohoto jídla můžete samozřejmě ovlivnit množstvím pálivých ingrediencí a pokud by vám přece jen chybělo maso, tak můžete přidat kuřecí.

Napsat komentář