Zeleninová polévka s cizrnou – recept

Zeleninová polévka s cizrnou je nejen výborná, ale zároveň chutná a zdravá, což je vzácná kombinace. Cizrna dodává do polévky bílkoviny a vlákninu, zatímco zelenina ji obohacuje o vitamíny a minerály. Jedná se opravdu o povedenou polévku, kterou byste měli zařadit do svého jídelníčku mnohem častěji.

Ingredience

  • 1 hrnek vařené cizrny, cizrna z plechovky
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
  • 2 brambory (nakrájené na kostičky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčatového pyré
  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka (na ozdobu)

Postup

  1. Pokud používáte sušenou cizrnu, namočte ji do vody na několik hodin nebo přes noc potom ji uvařte do měkka. Pokud použijete cizrnu z plechovky, tak ji pouze propláchněte a sceďte.
  2. V hrnci na středním výkonu rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli, česnek a osmahněte, dokud není cibule sklovitá a hezky se nerozvoní.
  3. Přidejte mletý kmín, mletou papriku, kurkumu a promíchejte. Nechte koření hezky rozvonět.
  4. Přidejte nakrájené brambory s mrkví a promíchejte společně s cibulí a kořením. Směs nechte restovat asi 5 minut.
  5. Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte.
  6. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Následně snižte plamen na minimum a vařte, dokud nebude zelenina měkká zhruba asi 15 až 20 minut.
  7. Přidejte vařenou cizrnu a nechte ji prohřát.
  8. Ochutnejte zeleninovou polévku a přidejte sůl a pepř podle chuti.
  9. Podávejte zeleninovou polévku s cizrnou posypanou čerstvou petrželkou.

Zeleninová polévka s cizrnou je velice chutná a navíc výživná. Je bohatá na vitaminy, vlákninu, bílkoviny a připravíte ji je rychle a snadno, aniž byste byli vyloženě zkušený kuchař nebo kuchařka.

Napsat komentář