Falafel z cizrny – originální recept

Falafel z cizrny je oblíbeným pokrmem z blízkého východu a severní Afriky. Tradičně se připravuje z cizrny nebo cizrnové mouky a koření a potom se smaží do zlatova a křupava. Určitě tento trochu exotický pokrm z cizrny vyzkoušejte a poznejte něco nového. Podle chuti můžete samozřejmě přidat také další ingredience nebo změnit jejich množství.

Ingredience

  • 1 hrnek sušené cizrny nebo 2 hrnky cizrnové mouky
  • 1/2 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 špetky kajenského pepře (volitelně, pro pálivější variantu)
  • 1/2 hrnku čerstvé petrželky (nasekané)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce oleje na smažení

Postup

  1. V případě, že používáte sušenou cizrnu, tak ji opláchněte a namočte do vody na 24 hodin, a potom cizrnu sceďte.
  2. Před přípravou falafelu uvařte cizrnu ve vroucí vodě po dobu přibližně 20 minut, dokud nebude měkká. Následně ji sceďte a nechte vychladnout.
  3. V mixéru společně mixujte vařenou cizrnu, cibuli, česnek, mletý kmín, mletý koriandr, kajenský pepř, petržel, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Mixujte až do vzniku hladké pasty.
  4. Hotovou pastu tvarujte na malé kuličky v průměru asi 1,5 cm až 2 cm nebo do tvaru placiček.
  5. V hlubší pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Následně dávejte kuličky do oleje a smažte do zlatova, což by mělo trvat asi 3 minuty na každé straně, v průměru tak 5 minut, pokud se jedná o kuličky (občas je prostě různě posuňte po pánvi). Hotový falafel skládejte na papírový ubrousek, aby se zbavil nadbytečného oleje.
  6. Podávejte falafel v plátku pita chleba nebo obložte salátem. Tradičně se falafel podává s tahini, zeleninou a chlebem pita, ale vy si můžete podávání uzpůsobit českým podmínkám.

Napsat komentář