Čokoládová poleva (z čokolády na vaření nebo z jiné) – recept

Čokoládová poleva připravená ve vodní lázni je skvělý způsob, jak připravit hladkou a tekutou polevu bez rizika, že by se čokoláda připálila. Čokoládovou polevu můžete následně použít pro přelití své oblíbené buchty nebo třeba perníku.

Ingredience

  • 200 g kvalitní čokolády podle výběru (čokoláda na vaření může být)
  • 1 lžíce másla

Postup

  1. Rozlamte čokoládu na menší kousky a dejte ji do misky nebo menšího hrnce.
  2. Naplňte větší hrnec vodou a dejte ho na sporák. Hrnec by měl být dostatečně velký, aby se do něj mohl vejít menší hrnec nebo miska s čokoládou.
  3. Zahřívejte vodu na střední teplotu a nechte ji zahřívat, dokud nezačne mírně vřít.
  4. Umístěte misku nebo hrnec s čokoládou na větší hrnec s vroucí vodou, tak aby spodní část menšího hrnce nebyla ve styku s vodou. Vytvoříte tak tzv. vodní lázeň.
  5. Pomalu a opatrně míchejte čokoládu, dokud se úplně nerozpustí a nevytvoří hladkou a tekutou polevu. Případně přidejte lžíci másla, které polevě dodá na lesku a jemnosti.
  6. Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, můžete ji použít na přelití buchty, perníku, dortu, muffinů, koláčů nebo ji použít jako polevu na zmrzlinu.

Vodní lázeň je skvělý způsob, jak kontrolovat teplotu čokolády a zabránit jejímu připálení. Buďte opatrní, abyste nedovolili, aby se voda dostala do čokolády, protože by to mohlo způsobit sražení čokolády.

Napsat komentář