Dýňové muffiny – recept s čokoládou nebo bez ní + dýňové pyré

Recept na muffiny z dýně, které jsou skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu či ovoce a vytvořit lahodnou domácí dobrotu. Tyto výborné dýňové muffiny můžete připravit s čokoládou nebo bez ní, podle chuti přidat nějaké ovoce, nebo třeba nasekané vlašské ořechy.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek dýňového pyré (čerstvě uvařené a zbavené nadbytečné vlhkosti)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Případně kousky čokolády, ořechů nebo rozinek

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si muffinovou formu s papírovými košíčky na muffiny.
  2. Ve větší misce smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek.
  3. V jiné míse rozšlehejte vejce, přidejte krystalový cukr, hnědý cukr, dýňové pyré, rozpuštěné a zchladlé máslo, vanilkový extrakt. Dobře vše promíchejte.
  4. Postupně přidejte směs suchých ingredience do tekuté směsi nebo naopak (podle velikosti mísy) a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  5. Pokud chcete, můžete do těsta přidat kousky čokolády, ořechů nebo rozinek pro dodatečnou chuť a originální variantu podle vašich chutí.
  6. Naplňte připravené muffinové košíčky ve formě těstem, ale nechte od okraje alespoň 1 cm volného místa.
  7. Pečte dýňové muffiny v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou vršky pružné a když do nich vložíte špejli, tak vyjede pouze s jemně vlhkými stopami.
  8. Nechte upečené dýňové muffiny chvíli vychladnout ve formě, poté je přesuňte na mřížku, kde je nechte úplně vychladnout.
  9. Podle chuti můžete dýňové muffiny posypat moučkovým cukrem nebo je podávat tak, jak jsou.

Tímto receptem si můžete připravit výborné muffiny z dýně, které budou plné sezónních ingrediencí a skvělých chutí. Nebojte se různě experimentovat a muffiny doladit dalšími ingrediencemi, které se do nich hodí a vám chutnají. Můžete různě zkoušet koření, jeho poměr a množství, stejně tak přidávat kousky ovoce, čokolády, mix ořechů a podobně.

Recept na dýňové pyré

Dýňové pyré je základním ingrediencí pro mnoho receptů, včetně těchto dýňových muffinů. Zde je jednoduchý recept na přípravu dýňového pyré.

Ingredience

  • Čerstvá dýně (např. hokkaido, muškátová, nebo jiný druhá dýně)
  • Voda

Postup

  1. Dýni si nejprve omyjte a pak ji rozkrojte na polovinu. Očistěte ji od semínek a přebytečných vláken.
  2. Nakrájejte dýni na menší kousky. Pokud je slupka tlustá a tvrdá, můžete ji oloupat.
  3. Přiveďte vodu v hrnci k varu. Přidejte nakrájenou dýni do vroucí vody.
  4. Vařte dýni, dokud nebude měkká a nepůjde snadno propíchnout vidličkou. Doba vaření se může lišit v závislosti na druhu dýně, ale obvykle to trvá asi 15 až 25 minut.
  5. Jakmile je dýně měkká, odstraňte ji z vody a nechte ji trochu vychladnout.
  6. Přesuňte vařenou dýni do mixéru nebo použijte tyčový mixér. Mixujte, dokud nedostanete hladkou kaši bez hrudek. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vařící vody nebo dýňového vývaru.

Hotové dýňové pyré můžete použít ihned ve vašich receptech, nebo ho můžete uložit v hermeticky uzavřené nádobě v lednici. Takto připravené pyré je skvělé pro přípravu dýňových muffinů, koláčů, polévek a dalších pokrmů.

Napsat komentář