Cuketové placičky – recept se sýrem a slaninou

Cuketové placičky se sýrem a volitelně třeba také se slaninou jsou vynikající a jednoduchým způsobem, jak využít sezónní cuketu. Zde je recept na klasické cuketové placičky, které se hodí skvěle jako příloha nebo samostatné lehké jídlo.

Ingredience

  • 2 až 3 středně velké cukety
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (např. petrželka, bazalka, oregano)
  • 100 g slaniny nakrájené na kostičky (volitelně)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Olivový olej nebo máslo na smažení

Postup

  1. Cukety omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte je do cedníku a nechte odkapat nadbytečnou šťávu.
  2. V míse smíchejte nastrouhané cukety, jemně nasekanou cibuli, česnek, strouhanku, parmazán, vejce, nasekané bylinky, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily dohromady. Volitelně můžete přidat také na kostičky nakrájenou slaninu.
  3. Pánvičku zahřejte na střední teplotu a přidejte olivový olej nebo máslo.
  4. Lžící odebírejte těsto a pokládejte ho na rozpálenou pánvičku. Lehce roztlačte těsto, aby vznikly placičky o tloušťce asi 1 cm.
  5. Smažte placičky z obou stran do zlatova, což by mělo trvat asi 3 až 4 minuty na každé straně. Podle potřeby přidávejte olej nebo máslo do pánve.
  6. Hotové placičky z cukety přeneste na talíř a pokračujte ve smažení zbylého těsta, dokud není všechno spotřebováno.
  7. Podávejte cuketové placičky se sýrem a slaninou teplé jako přílohu nebo samostatné jídlo. Můžete placičky doplnit omáčkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Cuketové placičky jsou skvělé jako lehká a chutná příloha nebo jako svačina. Jsou jednoduché na přípravu a mohou být upraveny podle vašich preferencí přidáním dalších bylinek, koření nebo sýra a uzeniny.

Napsat komentář