Hrnkový cuketový perník – recept s citronovou nebo čokoládovou polevou

Vláčný cuketový perník je originální a chutná varianta tradičního perníku, která přidává výhody a vláčnost cukety. Zde je recept na perník s cuketou, který můžete podle chuti doladit například citronovou nebo čokoládovou polevou.

Ingredience

  • 2 až 3 středně velké cukety
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1/2 hrnku medu
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů (volitelně)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Cukety omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte je do cedníku a nechte odkapat nadbytečnou šťávu.
  3. V míse smíchejte mouku, kakao, perníkové koření, jedlou sodu a sůl.
  4. V jiné míse smíchejte třtinový cukr, med, olej a vejce. Přidejte nastrouhané cukety a promíchejte.
  5. Postupně přidejte suché ingredience do misky s tekutými ingrediencemi a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Přidejte nasekané ořechy a opět promíchejte.
  6. Plech nebo formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto.
  7. Pečte cuketový perník v předehřáté troubě asi 40 až 45 minut, nebo dokud špejle vložená do středu perníku nevyjde zpět suchá.
  8. Po upečení nechte perník vychladnout v misce a pak ho můžete krájet na plátky a podávat. Podle chuti můžete také nanést citronovou nebo čokoládovou polevu podle receptů níže.

Cuketový perník má vynikající chuť a je ještě vláčnější díky přidání cukety. Můžete jej podávat jako sladký dezert nebo pochoutku k čaji či kávě. Případně jej můžete ozdobit polevou nebo posypat moučkovým cukrem před podáváním.

Zde naleznete recepty na citronovou a čokoládovou polevu, kterou můžete tento cuketový perník polít.

Napsat komentář