Francouzské brambory – recept s vejci a uzeným masem

Vynikající oběd nebo večeře? Zapečené francouzské brambory s vejci a uzeným masem, k tomu třeba kyselá okurka nebo čerstvá, nakrájená zelenina. Jednoduchý recept z brambor a s uzeninou, který zvládnete za chvíli a bude chutnat všem.

Ingredience

  • 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na tenké plátky)
  • 200 g uzeného masa (případně šunka nebo slanina, nakrájená na kostičky)
  • 4 vejce
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 100 ml smetany na vaření
  • 100 g strouhaného sýra (např. eidam nebo gouda)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Petrželka (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky.
  2. Na rozpálené pánvi osmažte uzené maso a cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte nasekaný česnek a krátce orestujte.
  3. Vymažte zapékací formu máslem nebo olejem. Na dno formy rozložte polovinu nakrájených brambor.
  4. Na brambory přidejte směs uzeného masa, cibule a česneku. Rovnoměrně rozložte.
  5. Přidejte vrstvu zbývajících nakrájených brambor.
  6. Vejce rozklepněte do misky a lehce osolte a opepřete. Přidejte smetanu a dobře promíchejte.
  7. Vaječnou směs zalijte přes brambory a uzené maso. Ujistěte se, že se směs dostane do všech mezer a rovnoměrně po celé ploše.
  8. Na závěr posypte vrstvu sýrem.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 30 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké a sýr nezíská zlatavou barvu.
  10. Po upečení posypte zapečené francouzské brambory nasekanou petrželkou a podávejte ještě teplé.

Tímto máte hotové výborně zapečené francouzské brambory s vejci a uzeným masem. Můžete je podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či zeleninovému pokrmu. Můžete také přidat podle chuti další koření.

Napsat komentář