Vynikající oběd nebo večeře? Zapečené francouzské brambory s vejci a uzeným masem, k tomu třeba kyselá okurka nebo čerstvá, nakrájená zelenina. Jednoduchý recept z brambor a s uzeninou, který zvládnete za chvíli a bude chutnat všem.
Ingredience
- 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na tenké plátky)
- 200 g uzeného masa (případně šunka nebo slanina, nakrájená na kostičky)
- 4 vejce
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 100 ml smetany na vaření
- 100 g strouhaného sýra (např. eidam nebo gouda)
- Sůl a pepř podle chuti
- Petrželka (nasekaná na ozdobu)
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky.
- Na rozpálené pánvi osmažte uzené maso a cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte nasekaný česnek a krátce orestujte.
- Vymažte zapékací formu máslem nebo olejem. Na dno formy rozložte polovinu nakrájených brambor.
- Na brambory přidejte směs uzeného masa, cibule a česneku. Rovnoměrně rozložte.
- Přidejte vrstvu zbývajících nakrájených brambor.
- Vejce rozklepněte do misky a lehce osolte a opepřete. Přidejte smetanu a dobře promíchejte.
- Vaječnou směs zalijte přes brambory a uzené maso. Ujistěte se, že se směs dostane do všech mezer a rovnoměrně po celé ploše.
- Na závěr posypte vrstvu sýrem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 30 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké a sýr nezíská zlatavou barvu.
- Po upečení posypte zapečené francouzské brambory nasekanou petrželkou a podávejte ještě teplé.
Tímto máte hotové výborně zapečené francouzské brambory s vejci a uzeným masem. Můžete je podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či zeleninovému pokrmu. Můžete také přidat podle chuti další koření.