Vynikající bramborové noky jako příloha k omáčkám. Tady je základní recept na skvělé noky z brambor, které jsou rozhodně lepší než mražené z obchodu, a navíc na nich není nic složitého.
Ingredience
- 500 g brambor (moučnatých)
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup
- Brambory důkladně omyjte, ale neloupejte. Uvařte je ve slupce ve vroucí osolené vodě, dokud nejsou měkké (asi 20 až 25 minut).
- Uvařené brambory oloupejte a nechte je vychladnout.
- Brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo je promačkejte přes „bramborové“ síto.
- Přidejte vejce, mouku a sůl. Promíchejte všechny ingredience dohromady, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
- Na pomoučené ploše vyválejte těsto do válečků o tloušťce asi 1 cm.
- Jednotlivé válečky nakrájejte na kousky dlouhé přibližně 2 cm.
- Vařte v hrnci osolenou vodu a postupně vkládejte noky. Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Vaření trvá obvykle 3 až 5 minut.
- Vařené bramborové noky sceďte a dávejte je na talíř.
- Podávejte bramborové noky s oblíbenou omáčkou, například sýrovou, nebo s máslem a petrželkou, sýrem, smetanovou nebo i s rajčatovou omáčkou. Záleží jen na vás.
Tímto máte připravené výborné domácí bramborové noky. Jsou skvělou přílohou k různým pokrmům, obzvlášť s nějakou omáčkou.