Tradiční bramborový salát s domácí majonézou i bez ní – recept

Bez tradičního bramborového salátu by to prostě nešlo, a to nejen na Vánoce. Přinášíme vám recept na bramborový salát s majonézou (domácí nebo kupovanou) a druhý recept bez majonézy. Samozřejmě podle svých chutí a zvyklostí si můžete recept jakkoliv upravit.

Bramborový salát s majonézou

Máte rádi variantu tradičního bramborového salátu s majonézou? Pak pro vás je tento recept plný brambor i majonézy.

Ingredience

  • 1 kg brambor (vařených ve slupce)
  • 1 cibule (jemně nakrájená)
  • 3 až 4 kyselé okurky (nastrouhané)
  • 2 větší vejce (vařená a nakrájená na malé kostičky)
  • 150 g majonézy, může být domácí majonéza
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Petrželka (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte je. Nakrájejte je na menší kostičky.
  2. Do mísy přidejte nakrájené brambory, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané kyselé okurky a nakrájená vejce. Dobře promíchejte.
  3. V jiné misce smíchejte majonézu, hořčici, cukr, ocet, sůl a pepř. Tuto směs přidejte ke směsi brambor a dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
  4. Salát nechte v lednici odpočinout alespoň 1 až 2 hodiny, aby se chutě propojily a salát ztuhl.
  5. Před servírováním posypte bramborový salát nasekanou petrželkou pro ozdobu.
  6. Tradiční bramborový salát s majonézou podávejte jako přílohu k rybě, masu, grilovaným pokrmům nebo jako samostatnou pochoutku.

Tímto máte hotový tradiční bramborový salát s majonézou. Je to skvělá volba pro různé příležitosti a podle sebe si můžete recept samozřejmě jakkoliv upravit.

Bramborový salát bez majonézy

Máte raději bramborový salát bez majonézy, nebo prostě chcete odlehčenou verzi salátu? Pak pro vás je tento lehký bramborový salát.

Ingredience

  • 1 kg brambor (oloupaných a nakrájených na menší kousky)
  • 1 cibule (jemně nasekaná)
  • 2 kyselé okurky (nakrájené na malé kostičky)
  • 3 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Kopr nebo petrželka (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do hrnce a zalijte studenou osolenou vodou.
  2. Brambory přiveďte k varu a vařte je na středním ohni, dokud nejsou měkké. Trvá to obvykle kolem 15 až 20 minut. Ujistěte se, že jsou brambory měkké, ale stále dostatečně pevné.
  3. Uvařené brambory sceďte a nechte je vychladnout.
  4. V míse smíchejte jemně nasekanou cibuli, nakrájené kyselé okurky a česnek.
  5. Do mísy přidejte vychladlé brambory a opatrně je promíchejte.
  6. Přidejte jablečný ocet, olivový olej, sůl a pepř. Opět promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  7. Salát nechte v lednici odležet alespoň hodinu, aby se chutě propojily.
  8. Před podáváním posypte bramborový salát nasekaným koprem nebo petrželkou.

Tímto máte hotový tradiční bramborový salát bez majonézy. Můžete ho podávat jako přílohu k masu, na grilování nebo jako samostatné jídlo. Je osvěžující a zdravá alternativa klasického bramborového salátu. Podle chuti můžete samozřejmě přidat také další zeleninu, jako je hrášek, mrkev nebo třeba kukuřice. Záleží opravdu jen a jen na vás.

Napsat komentář