Hrníčkový koláč s rybízem – recept

Hrníčkový koláč s rybízem je skvělým způsobem, jak využít čerstvé rybízové bobulky plné osvěžující a kyselkavé chuti v nějakém moučníku. Zde je recept na přípravu hrníčkového koláče s rybízem, který vám bude chutnat. Pokud by byl rybíz víc kyselý, stačí trochu posypat moučkovým cukrem.

Ingredience

Na těsto

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Na rybízovou náplň

  • 2 hrnky čerstvého rybízu (opláchnutého a zbaveného stopek)
  • 1/4 hrnku cukru

Na drobenku

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 3 lžíce másla (studeného)

Postup

  1. Těsto:
    • Troubu předehřejte na 180 °C.
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli.
  2. Mokré ingredience:
    • V jiné míse smíchejte mléko, vejce a rostlinný olej.
  3. Sestavení:
    • Postupně přidejte mokré ingredience do suchých a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Rybízová náplň:
    • Rybíz promíchejte společně s cukrem.
  5. Příprava formy:
    • Vymažte nebo vyložte formu na koláč (např. kolem 25×25 cm) pečicím papírem.
  6. Příprava:
    • Nalijte těsto do připravené formy.
  7. Rybízová náplň:
    • Na těsto rovnoměrně rozložte rybízovou náplň.
  8. Drobenka:
    • Ve míse si smíchejte hladkou mouku, cukr a studené máslo nejlépe prsty nebo vidličkou, dokud nevznikne drobenka, resp. žmolenka.
    • Na rybízovou náplň nasypte připravenou drobenku a rovnoměrně ji rozložte.
  9. Pečení:
    • Koláč dejte péct do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a rybíz měkký.
  10. Podávání:
    • Hrníčkový koláč s rybízem můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho posypat moučkovým cukrem nebo podávat tak, jak je. V případě, že je rybíz kyselejší, tak je posypání cukrem vhodné.

Díky tomuto receptu si hravě připravíte výborný hrníčkový koláč s čerstvým rybízem, který je skvělým dezertem pro letní období. Mimo sezónu můžete použít také mražený rybíz.

Napsat komentář